Terug naar Nieuws

Winnaar Technische Kontakt Dagen is bekend

12-06-2018 19:45
In de media

Jarnick van Lenthe (24) uit Dalfsen mag zich de beste machinist grondverzet van de Technische Kontakt Dagen (TKD) noemen. Daarom kreeg hij vrijdag 8 juni een taart uitgereikt. Machinisten hebben een belangrijke taak als het gaat om het voorkomen van graafschades. Snel en zorgvuldig werken is een hele uitdaging in de drukte onder de grond. Om aandacht te vragen voor die vaardigheid, organiseerden het Kabel- en Leidingenoverleg (KLO), de Gasunie, het Kadaster en Agentschap Telecom een behendigheidswedstrijd tijdens de TKD.


Zorgvuldig graven

De TKD, een van de grootste dynamische grondverzetbeurzen van Europa, werd eind mei gehouden in Almere. Het KLO bemande samen met een aantal partnerorganisaties een stand om veilig graven te promoten. De behendigheidswedstrijd bestond uit een spiraal van een gasunieleiding waarlangs een ring aan een graafbak geschoven moest worden. Zonder de leiding te raken moest de machinist de ring over de leiding schuiven. Deze behendigheidsoefening gaf goed weer hoe nauw het werk van een machinist luistert.


Een vakman

Jarnick van Lenthe was niet alleen de snelste van de 200 deelnemers met 67 seconden. Hij deed het ook nog eens zonder één keer de spiraal te raken. Een echte vakman dus. Dat vakmanschap deed hij op als derde generatie in het familiebedrijf Van Lenthe uit Dalfsen.

In 2017 ging het meer dan 33.000 keer mis waardoor mensen en bedrijven verstoken zijn van bijvoorbeeld gas, elektriciteit, water en telefoon. Ook is het onveilig voor de machinist en grondwerker. Daarom is in 2017 de nieuwe CROW500 richtlijn opgesteld om alle partijen in de graafketen te helpen het aantal graafschades drastisch naar beneden te brengen. Niet alleen de graver zelf maar ook de netbeheerder en de opdrachtgever kunnen stappen zetten om het aantal graafschades naar beneden te brengen en de veiligheid voor de graver te verhogen.

Lees ook het nieuwsbericht in de Stentor.