Terug naar Nieuws

Welke kleur heeft warmte?

03-05-2023 11:14
Nieuwsbericht

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Sommige netbeheerders gebruiken zwarte buizen met een rode streep. Daarbij lopen ze het risico dat deze verward worden met elektra. Andere netbeheerders kiezen voor zwart met een blauwe streep, maar dat lijkt op leidingen voor drinkwater. Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) maakt zich zorgen over toekomstige veiligheidsrisico’s en roept alle betrokken partijen op om snel afspraken te maken over de kleur van de warmteleidingen.

Identificatie groeidocument

Yvonne de Rijck is beleidsadviseur Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer bij Bouwend Nederland en lid van het KLO. Zij pleit voor duidelijkheid: “Het aantal graafwerkzaamheden neemt de komende jaren alleen maar toe en het is belangrijk dat de gravers duidelijkheid hebben over de kabels en leidingen die ze in de grond tegenkomen. Zo voorkomen we ongelukken. Daarom stellen we met het KLO een identificatie groeidocument op, dat helpt bij het identificeren van kabels en leidingen.”