Terug naar Nieuws

Record oriëntatieverzoeken

28-11-2022 09:57
Nieuwsbericht

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.


René Frinks, secretaris van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is tevreden over deze ontwikkeling: “Opdrachtgevers en grondroerders moeten aantoonbaar zorgvuldig werken, zoals vastgelegd in de wet WIBON en de CROW500-richtlijn. Het nieuwe record betekent dat zij steeds vaker in een vroeg stadium rekening houden met de risico’s van het graafwerk. Dit helpt om het aantal graafschades te verminderen.”

Verschil oriëntatie en graafmelding
Een oriëntatieverzoek heeft als doel om informatie over de ondergrond te verzamelen. Als u een oriëntatieverzoek indient bij het Kadaster, krijgt u een bestand met kabel- en leidinginformatie over een gebied van maximaal 2500 bij 2500 meter en de contactgegevens van de netbeheerders. Het verzoek kan online worden gedaan via de website van het Kadaster voor € 13,50. Met alleen een oriëntatieverzoek mag u niet graven, daarvoor is een graafmelding altijd verplicht.