Terug naar Nieuws

Pas op met raketboringen onder tuinen

24-01-2024 16:16
Nieuwsbericht

Woningeigenaren vinden het zelden fijn als er voor het leggen van glasvezelkabels in hun tuin gegraven moet worden. Met een “raketboring” hoeft dat ook niet: het werk vindt onder de grond plaats. Bij een raketboring  slaat een metalen buis als het ware een tunnel in de ondergrond. Dit gebeurt met perslucht. 

Helaas ontstaat hierbij vaak schade aan andere leidingen en kabels die in de grond onder de tuin liggen. Deze schade is te voorkomen door vooraf beter te bepalen wat er in de grond ligt. In het vakblad Land en Water leggen experts van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) uit hoe dit in de praktijk werkt.

100.000 gasleidingen met onbekende ligging

Vrijwel alle kabels en leidingen zijn terug te vinden met de liggingsgegevens die je krijgt met een KLIC-melding. Van bijna 100.000 gasleidingen ontbreken deze gegevens echter. Deze huisaansluitingen zijn wel ingetekend, maar de ligging is een inschatting. Dit is in de viewer aangegeven met een aantekening (annotatie). In deze gevallen is het nodig om alsnog een proefsleuf te graven. 

Memo

Het artikel uit Land en Water sluit aan op de RDI-memo ‘Huisaansluitingen en zorgvuldig graven’.

Je kunt gasleidingen met onbekende ligging terugvinden met een KLIC-viewer, door annotaties aan te zetten en in te zoomen.

Youtube video

Klik op dit plaatje om de video-instructie te zien die Frank van Bree (inspecteur RDI) heeft gemaakt. In deze video zie je hoe je de annotaties kunt bekijken met een KLIC-viewer. Zo kun je zien waar leidingen liggen waarvan de locatie niet precies bekend is.