Minder schade met 3D-modellen
3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.
Het Kabel en Leiding Overleg heeft meegewerkt aan het onderzoek dat begin deze maand werd gepubliceerd. KLO-secretaris René Frinks: “Het zorgvuldig lokaliseren van kabels en leidingen is een voorwaarde om veilig te graven. Grondroerders werken met een polygoon waarop via twee dimensies staat aangegeven wat er in de grond zit. Dan weet je wel de plek, maar niet de diepte. Het toevoegen van de diepte van de kabels en leidingen zal zeker helpen bij het inschatten van de risico’s en het uitvoeren van graafwerkzaamheden.”
Volgende stap
Op basis van de onderzoeksbevindingen bekijkt het Kadaster welke stappen nodig zijn voor de ontwikkeling van een 3D-voorbereide KLIC WIBON omgeving.
Het "Eindrapport Wi3D - Onderzoek naar de waarde van 3D voor de graafsector in de context van KLIC-WIBON" is hier te lezen.
