Terug naar Nieuws

Met je tablet in de grond kijken

18-04-2020 21:30
Verhalen uit de keten

Steeds meer ontwikkelingen maken de ondergrond steeds meer inzichtelijk. Zo combineert BlindGuide gegevens van de grondradar, de KLIC-melding en eventuele (bestek)tekeningen tot één geheel. Als je dan met je tablet rondloopt, zie je in augmented reality waar welke kabels en leidingen lopen. ‘Ons portaal helpt je onder andere om doelgerichter proefsleuven te maken,’ aldus Han Beukers, managing director.


Beukers is sinds 2018 betrokken bij BlindGuide. Frank Barink, eigenaar van de BeoBom Groep waar BlindGuide deel van uitmaakt, begon dit concept jaren geleden te ontwikkelen. ‘We merkten dat veel mensen nog geprinte KLIC-meldingen in de keet hadden liggen. We vinden dat aannemers de data meteen op de put moeten kunnen raadplegen. We wilden hiervoor een app ontwikkelen.’ Daarvoor sprak Beukers met verschillende partijen, zoals aannemers en netbeheerders.


App

‘Door te luisteren konden we onze user interface op de app gebruikersgericht inrichten. Met het bedrijf Euroradar hebben we samen de integratie met grondradar techniek erachter gebouwd. Zij gaan vooraf met de grondradar langs de plek waar gegraven gaat worden.’ De app is sinds eind vorig jaar via Android en iOS te downloaden.


Proces 

Hoe werkt de app precies? Je vraagt eerst een offerte bij BlindGuide aan, zodat je inzicht hebt in de kosten en planning. Beukers: ‘Een dag buiten met de grondradar, kost ons ongeveer twee dagen binnen om de data te analyseren. We zijn wel bezig de analyse te versnellen door meer moderne technieken in te zetten.’ Als Euroradar bij het project met de grondradar de ondergrond gescand heeft, wordt deze data, die lijkt op een echo van de ondergrond, gecombineerd met die van de KLIC-meldingen en eventuele bestektekeningen. BlindGuide heeft voor ontwikkeling haar eigen developers in huis. Zij zorgen dat alles in de app terechtkomt en geanticipeerd kan worden op de vraag van de markt.


Proefsleuf

Zo kunnen bijvoorbeeld ontwerpers, aannemers en bouwers van wegen in plaats van de ruwe data, de werkelijkheid zien. Beukers omschrijft dit: ‘Je kijkt door de lens van je tablet naar de ondergrond en ziet waar wat loopt met echte beelden van de omgeving, dus zonder dat je in de grond moet graven. Zo kun je tegen de graafploeg zeggen waar ze voorzichtig moeten zijn en waar er conflicten met de heipaal, damwand of sleuf gaan ontstaan. Zo kunnen ze veel gerichter proefsleuven maken.’

Dat is doelgericht en voorkomt volgens Beukers dat je brokken maakt: ‘Je bent volgens de wet verplicht om te lokaliseren waar kabels en leidingen liggen. We kunnen niet met een duikbril in de grond kijken maar kunnen met onze oplossing wel doelloos graven voorkomen. De app brengt de ondergrond in augmented reality in kaart. Augmented reality is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid die een computer heeft opgebouwd.


Samenwerking

BlindGuide wil graag bijdragen aan verdere kennisontwikkeling en is onder andere lid van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB), een landelijk kenniscentrum. Het bedrijf is betrokken bij een pilot rondom het makkelijker maken van meldingen van afwijkende ligging. Beukers concludeert met het belang van samenwerking: ‘We moeten het echt samen doen.’