Terug naar Nieuws

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

05-12-2022 10:46
Nieuwsbericht

Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).


Het verwisselen van kabels en leidingen kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. In het verleden is al eens een monteur om het leven gekomen toen hij per abuis zijn zaag in een elektriciteitskabel zette, omdat hij dacht dat het een waterleiding was. Ritsert de Boois, teamleider schadepreventie bij Liander: “Dit soort ongelukken moeten we voorkomen. Toen Heijmans en BAM contact met ons opnamen over deze kabels heeft ons aannemerijplatform besloten om direct te stoppen met het gebruik ervan.”

Opschrift
Hoe kon het probleem ontstaan? Liander heeft sinds kort een nieuwe leverancier in Griekenland. Die leverde licht grijze kabels in plaats van de gebruikelijke donkergrijze. In de grond lijken deze soms wit, de kleur van waterleiding. De Boois: “Het is soms lastig om te zien of het een elektriciteitskabel of een waterleiding is. De kabels hebben als opschrift ”LIANDER * CABLEL 0317 2022 V-VMvKhhsas". Je kunt ook het verschil met een waterleiding zien door naar de ligging te kijken. Als het slingert of als je het kunt oppakken en buigen, is het een kabel.”

Volgens De Boois ligt er op de kabels een rood lint, als teken dat het om elektriciteit gaat. “Maar die linten zijn eenvoudig aan de kant te leggen door andere gravers. Omdat we elke verwarring willen uitsluiten, gebruiken we deze kabel niet meer." Het is nog onbekend wat we met de reeds gelegde witte kabels gebeurt. Liander overweegt de kabels te vervangen of extra te markeren met rode flappen.