Terug naar Nieuws

In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken

01-09-2019 21:07
In de media

Schiphol kampte deze week met vertragingen, nadat bij graafwerkzaamheden een kabel was beschadigd.  De economische schade van kabelbreuken is naar schatting ongeveer €730 miljoen per jaar. Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) verwacht dat deze schadepost de komende jaren door de energietransitie verder toeneemt. Berry Kok, beleidsadviseur van het GPKL gaf afgelopen donderdagochtend een toelichting in BNR Nieuwsradio


Berry Kok verwijst naar een studie van de universiteit van Birmingham uit 2016. De onderzoekers hebben in kaart gebracht welke maatschappelijke gevolgen een kabelbreuk kan hebben en hebben aan ieder effect een prijskaartje gehangen. De maatschappelijke gevolgen liggen in het onderzoek 29 keer hoger dan de uitgaven voor het herstel van de directe schade. In Nederland ging het in 2017 rond de 33.000 keer mis. De schade bedroeg ongeveer 25 miljoen euro.

Lees ook het artikel in de Volkskrant: Graven in de bodem gaat 120 keer per dag mis en het artikel in het Financieel Dagblad: Jaarlijks ruim €700 miljoen schade door kabelbreuken.


Copyright foto: Hollandse Hoogte