Terug naar Nieuws

Forse afname kosten graafschades

31-03-2023 06:58
Nieuwsbericht

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.


Absoluut gezien steeg het aantal graafschades vorig jaar met 2,5 procent tot 46.799. Daar staat tegenover dat er 3,25 procent meer gegraven is: 839.218 keer. Het relatieve aantal schades daalde hiermee met 0,8 procent. De kans dat het misgaat met graven is vrijwel onveranderd: een op achttien. Naast de directe herstelkosten van 820 euro per schadegeval, is er een veelvoud aan indirecte kosten, zoals verlies van productiviteit, vertragingen, overlast voor de omgeving en risico’s voor de gezondheid en het milieu. Hoe hoog deze kosten precies zijn, is niet bekend, maar een schatting is dat de indirecte kosten meer dan tien keer zo hoog zijn.

 

KLO: “Op de goede weg”

Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) streeft naar een vermindering van het aantal graafschades met tien procent per jaar. Dit is eind 2022 afgesproken door de brancheorganisaties van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte. KLO-secretaris René Frinks: “We zijn op de goede weg. Hopelijk kunnen we deze lijn dit jaar doortrekken.”

Frinks verwacht dat het aantal schades verder kan verminderen door iedereen binnen de graafketen bewust te maken van zijn/haar verantwoordelijkheid, zoals omschreven in de CROW 500. “De richtlijn krijgt steeds meer aandacht bij opdrachtgevers, gemeenten en grondroerders. Dat zien we ook terug in de KLIC-meldingen: het aantal oriëntatieverzoeken is afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dit betekent dat er meer tijd en geld wordt gestoken in de risico-inventarisatie en dat zorgt ervoor dat er steeds meer schadevrij gewerkt kan worden.”