Terug naar Nieuws

Een ontevreden toezichthouder en het succes van Rotterdam

30-11-2023 17:06
Nieuwsbericht

Gemeenten, kom in actie!

“Gemeenten moeten en kunnen veel meer doen om graafschades te voorkomen.” Dat is de conclusie na twee webinars van het KLO en GPKL in samenwerking met de toezichthouder RDI en de gemeente Rotterdam. Het waren inspirerende webinars met maar liefst meer dan 400 aanmeldingen van ruim 100 gemeenten.

Dick Broekhuizen, senior inspecteur bij RDI, legde in het eerste webinar uit dat gemeenten zich beter aan de wet en de richtlijn moeten gaan houden. Zo niet dan dreigen er stevige boetes. “Want”, zo vertelde hij, “het is de graafketen helaas nog niet gelukt om het aantal graafschades te verlagen ondanks de verplichtingen die er zijn vanuit de wet en de richtlijn CROW 500.”

Veel gemeenten zijn zich onvoldoende bewust van hun verantwoordelijkheid

Dat het aantal graafschades zo hoog blijft komt mede doordat veel gemeenten onvoldoende bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Berry Kok (gemeentelijk platform kabels en leidingen GPKL) liet tijdens het eerste webinar zien dat de gemeente verschillende rollen speelt in het graafproces: opdrachtgever, netbeheerder, grondroerder én beheerder van de openbare ruimte. In al die rollen kan de gemeente sturen, zodat grondroerders hun werk zorgvuldig kunnen uitvoeren. Hierbij speelt toezicht houden een belangrijke rol. “Toezicht is de smeerolie tussen gemeenten en de gravers.”

Drie graafschades per dag in Rotterdam

In het tweede webinar vertelde Willem Stolk over het succes dat de gemeente Rotterdam boekt in het verminderen van het aantal incidenten. Hoewel de gemeente het twee keer zo goed doet als gemiddeld, toonde Stolk zich nog niet tevreden: “We hebben in onze gemeente drie graafschades per dag en dat is veel te veel.”

En dus blijft de gemeente hard werken om ook deze schades te verminderen. De kern van hun succesvolle aanpak is samenwerking en kennisuitwisseling met netbeheerders en andere gemeenten. Het CROW 500 proof (C5P) initiatief van KLO heeft daar veel aan bijgedragen. “Dat is de rode draad. Daarmee hebben we de schades weten te reduceren.”

Gezamenlijke aanpak GPKL-KLO

De volgende stap is het om dat succes uit te bouwen en te kopiëren naar andere gemeenten. Het KLO en het GPKL gaan gemeenten daarbij helpen!

Dat gaan we doen met een integrale aanpak voor en door gemeenten. Berry Kok: “Met deze aanpak gaan we jullie verbinden. We helpen jullie met een netwerk en hulpmiddelen om het makkelijk te maken om van elkaar te leren en de successen te kopiëren.

De aanpak bestaat uit een expert netwerk, kennisbank, C5P-app digitaal hulpmiddel en trainingen. De eerste groep gemeenten is al aangesloten en in 2024 starten we met een nieuwe groep gemeenten.”

Wil je meer weten over de aanpak? Meld je aan voor ons volgende webinar:

Aanpak 500 

Hiervoor kun je je aanmelden op: https://www.kabelenleidingoverleg.nl/webinar-crow-500-aanpak/

Of kijk onze eerdere webinars terug:

Terugkijken eerdere webinars