De succesaanpak van Land van Cuijk
In de kersverse gemeente Land van Cuijk is het aantal graafschades afgelopen jaar met ruim 20 procent verminderd. Wat is het geheim van Land van Cuijk? Het Kabel en Leiding Overleg sprak met Ewin Zacholi, beheerder kabels en leidingen van de gemeente. Zij zorgde er onder andere voor dat 45 medewerkers een cursus voorkomen graafschades volgden.
Ewin Zacholi is vastberaden om het aantal vermijdbare schades in haar gemeente terug te brengen. En zij is op de goede weg. De gemeente Land van Cuijk bestaat pas sinds begin 2022, na de samenvoeging van Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Grave en Mill en Sint Hubert. In de kersverse gemeente ging het vorig jaar 294 keer mis op een totaal van 5.207 graafbewegingen. Dat is tweeëntwintig procent minder dan in het jaar daarvoor. Toen ging het in hetzelfde gebied nog 477 keer mis bij 6570 graafbewegingen. Wat zit er achter dit succes?
Nooit gehoord van de CROW 500
Er wordt veel gegraven in opdracht van de gemeente: voor nieuwbouw, riolering, wegen, het planten van bomen en nog veel meer. In de ondergrond is eigenlijk alleen het riool eigendom van de gemeente. Alle andere kabels en leidingen zijn van net(werk)beheerders. Toch moet de gemeente een actieve rol spelen om het aantal graafschades terug te dringen. Dat begint bij het eigen personeel. Medewerkers zijn nog onvoldoende op de hoogte van hun verantwoordelijkheid, vindt Zacholi. “Ze denken dat graafschade het probleem van de graver is, maar dat is niet altijd het geval. Zelf zijn ze net zo goed verantwoordelijk. De gemeente moet zich als opdrachtgever aan de CROW 500 houden, anders zijn wij aansprakelijk. Maar het probleem is dat de meeste medewerkers nog nooit van deze richtlijn gehoord hebben.”
Dit was de reden om de medewerkers bij te scholen met een cursus ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’. Projectleiders, adviseurs, beheerders en medewerkers van de buitendienst, allemaal hebben ze wel eens te maken met graafwerkzaamheden. Meestal doen ze het graafwerk niet zelf, maar besteden ze dat uit. Drie groepen van 15 medewerkers kregen een incompany cursus van het kennisinstituut CROW. “Ik heb die cursus eerst zelf gevolgd. Het was echt een eyeopener voor mij om te zien hoe belangrijk onze rol is in de graafketen. Wij kunnen als gemeente veel meer doen om graafschades te voorkomen. Maar dan moet je wel weten hoe je dat aanpakt. Dat leer je in die cursus.”
Wat gaat er goed en wat gaat er fout?
Het begint bij bewustzijn, legt Zacholi uit: “Ik krijg wekelijks mailtjes met de vraag wie ergens gegraven heeft. Blijkt er weer schade te zijn zonder dat de graver dat gemeld heeft. Het komt vaak voor dat mensen niet weten dat ze schade veroorzaken. Neem nou een tijdelijke afzetting. Als je een paal de grond inslaat, kan je zo een datakabel doorboren zonder dat je er erg in hebt. Dan krijg ik dus de vraag: wie heeft de schade veroorzaakt?” Alle reden om meer aandacht te vragen voor het onderwerp graafschade preventie. “Het voorkomen van graafschades begint met een goede voorbereiding. Hebben ze een KLIC-melding gedaan? Zijn er proefsleuven gegraven? Is er contact gezocht met de gemeente of met de betrokken net(werk)beheerders?” Het graven van proefsleuven is een beproefde werkwijze om schades te voorkomen. “In onze gemeente hoeven aannemers daar niets extra voor te betalen. Op dit moment is er ook veel aandacht voor de ondergrondse 3D-scan. Dergelijke nieuwe ontwikkelingen kunnen bijdragen aan het voorkomen van schades. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.”
Ewin Zacholi: “Ik merk nu al een verandering”
Zacholi heeft goede hoop dat het aantal graafschades in de gemeente Land van Cuijk de komende jaren nog verder afneemt. “Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect is van deze training, maar ik merk nu al een verandering. Bijna alle collega’s die graafwerkzaamheden zelf of laten uitvoeren kennen nu de CROW 500 en weten ze hoe ze kunnen bijdragen aan veilig graven. Zij zijn zich veel beter bewust van hun rol als opdrachtgever en toezichthouder. Ze weten wat er nodig is om een vergunningsaanvraag van een grondroerder goed te keuren. Zo vragen ze nu vaker naar een KLIC-nummer en proefsleuven, en controleren ze of de voorbereiding CROW 500-proof is om de werkzaamheden zelf of te laten uitvoeren.”
Overlast beperken
Nu haar collega’s beter op de hoogte zijn, is Zacholi al begonnen aan de volgende projecten: “Ik ben betrokken bij het updaten van ons handboek Kabels en Leidingen. De huidige versie is al tien jaar oud en sindsdien is er veel veranderd. De ondergrond is vol en er moet nog veel meer bij. Ik werk mee aan het integraal programmeren via het registratiesysteem dat de gemeente Land van Cuijk gebruikt voor het verlenen van vergunningen en instemmingsbesluiten. Dit systeem heeft een module waarmee je interne en externe projecten kunt afstemmen met belanghebbenden. Ik wil een bijdrage leveren door de overlast te beperken en de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden.”
