Terug naar Nieuws

๐Ÿฐ๐Ÿฌ% ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ณ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฅ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฑ

06-06-2023 10:10
Nieuwsbericht

In de Randstad is vorig jaar ruim veertig procent minder graafschade ontstaan dan in de rest van Nederland. Dit blijkt uit de cijfers die de Rijksinspectie voor de Digitale Infrastructuur (RDI) vorige week publiceerde in de jaarlijkse infographic.

Bij graafwerkzaamheden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ging het vorig jaar een op de dertig keer mis. Landelijk gebeurde dit veel vaker: een op de achttien. Dat is opmerkelijk omdat er in de Randstad meer gegraven wordt dan in de rest van het land. Bovendien liggen er in de Randstad meer kabels en leidingen in de grond dan in de kleinere gemeenten.

In de Randstad werd vorig jaar 84.4459 keer gegraven. Daarbij ging het 2.775 keer mis, oftewel 3,29 procent. Landelijk werden er bij 839.217 graafbewegingen 46.799 schades veroorzaakt, een percentage van 5,58. Een verschil van maar liefst 41 procent.

Rotterdam

Vooral de gemeente Rotterdam springt er in positieve zin uit: bij 31.133 graafbewegingen ging het slechts 861 keer mis: de helft minder dan het landelijk gemiddelde.
Van grote steden doet Nijmegen het juist opvallend slecht. In de Keizerstad ligt het aantal graafschades 35 procent hoger dan het Nederlandse gemiddelde, met 461 graafschades op 6.109 graafbewegingen (7,55%).

Oorzaken?

Bij het Kabel en Leiding Overleg vragen wij ons af wat de mogelijke redenen zijn waarom het in de Randstad zoveel beter gaat dan in de rest van het land. Heb je hier ideeën over? Zet ze hieronder in de comments op onze LinkedIn-pagina!

De infographic is te vinden op de website van de RDI.

๏ปฟForse afname kosten graafschades

Graafschades in 2022, infographic RDI

Download de infograhpic met de graafschadecijfers van 2022