Terug naar Nieuws

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

26-09-2022 12:27
Nieuwsbericht

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.


"Het aantal KLIC-meldingen groeit de afgelopen jaren gestaag met vijf procent, maar wat opvalt is dat de meeste groei juist in de oriëntatieverzoeken zit", aldus Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

René Frinks, secretaris van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), vindt dit een interessante ontwikkeling: “In tegenstelling tot een graafmelding is een oriëntatieverzoek nog niet algemeen gebruikelijk. De toename betekent dat steeds meer opdrachtgevers in een vroeger stadium rekening houden met de risico’s van het graafwerk. Dit gaat helpen om het aantal graafschades te verminderen. En voor de kosten hoeven organisaties het niet te laten, want een oriëntatieverzoek kost dertien euro en vijftig cent.”


Zorgvuldig werken

Waarom het aantal oriëntatieverzoeken zo snel stijgt is niet helemaal duidelijk. Frinks: “Opdrachtgevers en grondroerders zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om schade te voorkomen. Zij moeten aantoonbaar zorgvuldig werken, zoals vastgelegd in de wet WIBON en de CROW500-richtlijn.” Mulder vult aan: “Het helpt ook dat het Kadaster sinds 2019 vectorbestanden stuurt die eenvoudig te gebruiken zijn in de tekenprogramma’s van architecten en technisch tekenaars. Zo krijgen ze eenvoudig inzicht in de ondergrond.”  Frinks: “En het verlaagt de interne verwerkingskosten van organisaties.”


Verschil oriëntatie en graafmelding

Als aannemers en ontwerpers een oriëntatieverzoek indienen bij het Kadaster, krijgen ze een bestand met kabel- en leidinginformatie over een gebied van maximaal 2500 bij 2500 meter en de contactgegevens van de netbeheerders. Bij een graafmelding krijgen ze soortgelijke informatie over een gebied van 500 bij 500 meter. Een oriëntatieverzoek heeft als doel om informatie te verzamelen. Met alleen een oriëntatieverzoek mag je niet graven, daarvoor is een graafmelding altijd verplicht.