Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie

Nieuws uit het veld

Interviews

In gesprek met deelnemers van het KLO en uit de graafketen. Inspirerende verhalen over de ontwikkelingen die op ons af komen, uitdagingen voor de graafketen en hoe we ons gezamenlijk inzetten om het aantal graafschades terug te brengen.
De succesaanpak van Land van Cuijk

De succesaanpak van Land van Cuijk

In de kersverse gemeente Land van Cuijk is het aantal graafschades afgelopen jaar met ruim 20 procent verminderd. Wat is het geheim van Land van Cuijk? Het Kabel en Leiding Overleg sprak met Ewin Zacholi, beheerder kabels en leidingen van de gemeente. Zij zorgde er onder andere voor dat 45 medewerkers een cursus voorkomen graafschades volgden.

Verder lezen
Help, onze ondergrond zit vol. Maak ruimte door kabels en leidingen te bundelen

Help, onze ondergrond zit vol. Maak ruimte door kabels en leidingen te bundelen

De ondergrond in de binnensteden zit op veel plaatsen overvol. En er moet de komende jaren nog zoveel de grond in, zoals warmtenetten, ondergrondse opslag van water en elektriciteitskabels. Waar laten we alles? Over die vraag heeft Arjan Visser van Antea Group zich het hoofd gebroken. In opdracht van het Centrum Ondergronds Bouwen stelde hij een catalogus samen met oplossingen om ruimte te besparen.

Verder lezen
Oranje is het nieuwe geel (voor aardgas)

Oranje is het nieuwe geel (voor aardgas)

 

Netbeheerder Liander vervangt de komende jaren duizend kilometer aan verouderde gasleidingen. Het gaat om gietijzeren en asbestcement leidingen. Deze zijn heel gevoelig voor grondroeringen en breken vaak spontaan als de grond beweegt. Logisch dat de netbeheerders niet willen afwachten tot er iets kapot gaat. Johannes de Bruin, senior beleidsadviseur gas bij Liander, legt uit hoe daarmee graafschade wordt voorkomen.

Verder lezen
‘Wat er niet ligt kun je ook niet beschadigen’

‘Wat er niet ligt kun je ook niet beschadigen’

Graafschadepreventie begint al jaren voor aanvang werkzaamheden

Provinciale weg N218 in Zuid-Holland. Een kruispunt wordt vervangen door een rotonde. Business as usual voor de medewerkers van de provincie, die de uitvoering voorbereiden. Belangrijke obstakels zijn een persleiding van het waterschap en meerdere elektriciteitskabels en glasvezel die omgelegd moeten worden. De werkzaamheden moeten op tijd worden uitgevoerd. De urgentie om veilig te graven is groot, want als er niet volgens de richtlijnen wordt gewerkt, is de kans op vertraging en meerkosten groot. Daarom worden alle kabels en leidingen in het tracé voor dit project al verlegd voordat het werk begint. “Wat er niet ligt, kun je ook niet beschadigen.” 

Verder lezen
Gemeenten gebruiken app om graafschade te voorkomen

Gemeenten gebruiken app om graafschade te voorkomen

Hoe kunnen gemeenten het aantal graafschades verminderen? Die vraag legden we voor aan projectleider Jaap Batenburg en kabels- en leidingen specialist Alex Luiken van de gemeenten Enschede en Oosterhout. Zij gebruiken een speciaal door het KLO ontwikkelde app om te voldoen aan de CROW500-richtlijn. In Enschede doen ze dat voor alle projecten waarbij gegraven wordt, in Oosterhout gebruiken ze de app op proef. Wat zijn de voor- en nadelen van deze C5P-app?

 

Verder lezen
“Zonder schade is het werk sneller klaar”

“Zonder schade is het werk sneller klaar”

Jan Koopman (64) is een expert op het gebied van graafschadepreventie bij netbeheerder Stedin. Hij zet zich binnen en buiten zijn organisatie in voor veilig graven. Over een jaar gaat hij met prepensioen, dus hoog tijd voor een interview. Wat heeft hij bereikt en wat moet er nog gebeuren? “Een mof is geen opstapje.”

 

Verder lezen