Nieuws uit het veld
Provinciale weg N218 in Zuid-Holland. Een kruispunt wordt vervangen door een rotonde. Business as usual voor de medewerkers van de provincie, die de uitvoering voorbereiden. Belangrijke obstakels zijn een persleiding van het waterschap en meerdere elektriciteitskabels en glasvezel die omgelegd moeten worden. De werkzaamheden moeten op tijd worden uitgevoerd. De urgentie om veilig te graven is groot, want als er niet volgens de richtlijnen wordt gewerkt, is de kans op vertraging en meerkosten groot. Daarom worden alle kabels en leidingen in het tracé voor dit project al verlegd voordat het werk begint. “Wat er niet ligt, kun je ook niet beschadigen.”
Hoe kunnen gemeenten het aantal graafschades verminderen? Die vraag legden we voor aan projectleider Jaap Batenburg en kabels- en leidingen specialist Alex Luiken van de gemeenten Enschede en Oosterhout. Zij gebruiken een speciaal door het KLO ontwikkelde app om te voldoen aan de CROW500-richtlijn. In Enschede doen ze dat voor alle projecten waarbij gegraven wordt, in Oosterhout gebruiken ze de app op proef. Wat zijn de voor- en nadelen van deze C5P-app?
Jan Koopman (64) is een expert op het gebied van graafschadepreventie bij netbeheerder Stedin. Hij zet zich binnen en buiten zijn organisatie in voor veilig graven. Over een jaar gaat hij met prepensioen, dus hoog tijd voor een interview. Wat heeft hij bereikt en wat moet er nog gebeuren? “Een mof is geen opstapje.”