Als ontwerper sta je aan het begin van een zorgvuldig graafproces. Je moet de ondergrond in kaart brengen. Je stelt een maatregelenplan op aan de hand van de risico-inventarisatie. In het plan staan per grondroeractiviteit de beschermende maatregelen. Kabels en leidingen zijn ook fysiek gelokaliseerd: je zorgt ervoor dat er een tekening is van de aanwezige en gelokaliseerde kabels en leidingen die in en uit gebruik zijn. Bovendien heb je een overzicht van de afspraken met de netbeheerders.
Voordat het werk uitgevoerd wordt, geef je alle informatie aan de aannemer of grondroerder. Je bent ook beschikbaar als deze vragen heeft. Zo kunnen de uitvoerders stuiten op onbekende kabels of leidingen. Het kan best zo zijn dat je terug moet naar de tekentafel. Een goede overweging over de grond vooraf voorkomt graafschade, maatschappelijke en emotionele schade.
GRAAFSCHADE VOORKOMEN WIJ SAMEN
verhalen uit de praktijk
In het bestuur van het KLO, dat tot dusver werd gevormd door Benaissa el Hammadi, voorzitter (Stedin), Berry Kok, penningmeester (GPKL) en René Frinks, secretaris (Heijmans), is één wijziging gekomen. Benaissa werd als voorzitter opgevolgd door Joris Bongenaar (Gasunie).
Kirsten van Hal verdedigde eind juni met succes haar scriptie, waardoor zij met een 8 is geslaagd voor de opleiding Communicatie!
De graafschadecijfers over 2020 geven geen positief beeld van de graafketen om vermijdbare graafschades te voorkomen. Dit laat de infographic van Agentschap Telecom duidelijk zien.
ONS NIEUWS
OP DE HOOGTE BLIJVEN? SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Verhalen uit de praktijk