Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie

Netbeheerders

Netbeheerders hebben meerdere rollen in de graafketen en zijn continu bezig met veiligheid. Ze zijn zowel beheerder van het net, als opdrachtgever en grondroerder. De netbeheerder moet eerst en vooral de liggingsgegevens van zijn net in de administratie op orde hebben. Zo weet een initiatiefnemer en later de grondroerder zelf waar zij op moeten letten. Als een van de kabels of leidingen geraakt wordt, kan dat gevaarlijk zijn voor de grondroerder en de omgeving. Ook de maatschappelijke en emotionele impact kan groot zijn.

Vragen beantwoorden

Je verstrekt dan ook tijdig correcte informatie over het net onder de grond aan het Kadaster. Ook reageer je op vragen van grondroerders of initiatiefnemers die bijvoorbeeld een oriëntatiemelding of KLIC-melding gedaan hebben.

Afwijkingen doorgeven

Het kabel- en leidingennetwerk is al in de negentiende eeuw aangelegd en verandert dagelijks. Niet alles onder de grond is dan ook in kaart gebracht. Daarom is het belangrijk dat de grondroerders op hun beurt afwijkende ligging van kabels of leidingen bij jou melden. Je geeft deze informatie vervolgens door aan het Kadaster.

Actuele administratie

Wettelijk ben je verplicht binnen dertig werkdagen de leidinginformatie bij te werken. Zo kunnen initiatiefnemers en grondroerders vertrouwen op de KLIC-informatie en maken we samen veilig graven mogelijk.

GRAAFSCHADE VOORKOMEN WIJ SAMEN

verhalen uit de praktijk

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
 
Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
 
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen
 

ONS NIEUWS

OP DE HOOGTE BLIJVEN? SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Verhalen uit de praktijk

Uitgelicht verhaal

Titel van het verhaal

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

In hac habitasse platea dictumst. Curabitur at lacus ac velit ornare lobortis. Curabitur a felis in nunc fringilla tristique. Morbi mattis ullamcorper velit. Phasellus gravida semper nisi. Nullam vel sem. Pellentesque libero tortor, tincidunt et, tincidunt eget, semper nec, quam. Sed hendrerit.

Verder lezen