Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie

Initiatiefnemers

Graafschade voorkomen is beter dan genezen. De initiatiefnemer onderzoekt in de ontwerpfase of het ontwerp wel past in de bestaande ondergrondse infrastructuur van kabels en leidingen. Je kunt een oriëntatieverzoek bij het Kadaster doen om te zien waar kabels en leidingen liggen.

Proefsleuven

Bij twijfel is het de bedoeling dat de opdrachtgever met de netbeheerder contact zoekt. Dat kan leiden tot het graven van proefsleuven. Zo kunnen jullie goed kijken of het ontwerp past in de bestaande omgeving.

Gemeente

Ben je een gemeente die een project initieert waarbij gegraven moet worden? Je werkt dan misschien samen een ingenieursbureau. Dit bureau zou de landelijke richtlijn CROW 500 om schades aan kabels en leiding te voorkomen, moeten kennen en toepassen. Vraag er zeker naar. Voldoet het contract of bestek aan deze richtlijn voor zorgvuldig graven? Dan ben je goed op weg.

Oriënteren en inventariseren

Als initiatiefnemer of opdrachtgever heb je een verantwoordelijkheid voor zorgvuldig graven en geef je dan ook zorgvuldig opdracht. Dit houdt in dat jij de feitelijke graver tijd en middelen moet verstrekken om zorgvuldig te kunnen graven. Je reserveert tijd en budget om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Vervolgens maak je een risico-inventarisatie van grondroeringen en de mogelijke beheersmaatregelen. Ook controleer je of zorgvuldig graven opgenomen is in de eisen en wensen van het project.

Bouwproces

Samengevat: je hebt zorgvuldig grondroeren in het bouwproces opgenomen en de volgende documenten beschikbaar gemaakt:

  • het uitvoeringsbesluit voor een herinrichting van een gebied;
  • het investeringsbesluit van een netbeheerder voor een aansluiting op een netwerk;
  • de standaardbedrijfsprocessen.

GRAAFSCHADE VOORKOMEN WIJ SAMEN

verhalen uit de praktijk

 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen
 
Steeds vaker schade aan datakabels

Steeds vaker schade aan datakabels

Het overgrote deel van alle graafschades die over 2022 bij het Kadaster zijn gemeld, betreft datakabels: van de 38.706 meldingen gaat het om 25.470 gevallen van kapotgetrokken of gestoken datakabels. Dit is 66 procent van het totaal aantal schademeldingen. Daarmee staan datakabels in de cijfers met stip op nummer één, ver boven schade aan elektra (18 procent), gas (8 procent) en water (7 procent).

Verder lezen
 
"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen
 

Ons nieuws

OP DE HOOGTE BLIJVEN? SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Verhalen uit de praktijk

Uitgelicht verhaal

Titel van het verhaal

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

In hac habitasse platea dictumst. Curabitur at lacus ac velit ornare lobortis. Curabitur a felis in nunc fringilla tristique. Morbi mattis ullamcorper velit. Phasellus gravida semper nisi. Nullam vel sem. Pellentesque libero tortor, tincidunt et, tincidunt eget, semper nec, quam. Sed hendrerit.

Verder lezen