Je krijgt werk in opdracht waarbij gegraven moet worden. Je mag dan de opdrachtgever vragen naar de informatie om zorgvuldig te kunnen graven. De opdrachtgever moet in het voortraject veilig graven en het voorkomen van graafschade meegenomen hebben. Vraag de opdrachtgever dan ook naar de oriëntatiemelding en tekeningen.
Een professionele grondroerder vertaalt het maatregelenplan naar werkinstructies en meldt bij het Kadaster dat hij of zijn team gaat graven. Dit heet een KLIC-melding. Partijen die beroepsmatig graven, kunnen zelf een account bij het Kadaster aanvragen om eenvoudig KLIC-meldingen te doen. Kijk op de site van het Kadaster.
Als grondroerder heb je ook contact met de netbeheerder en/of de grondeigenaar. Je checkt voordat je gaat graven of wat er op de tekening staat, ook daadwerkelijk in de grond ligt. Dat kan onder andere door proefsleuven te graven of met een grondradar. Als de informatie anders is, leg het ontwerp ernaast. Overleg met de opdrachtgever of het nog technisch uitvoerbaar is. Het kan best zo zijn dat de opdrachtgever terug naar de tekentafel moet.
Je vertaalt alle afspraken in een werkinstructie. De voorman, heibaas, machinist, grondwerker en/of uitvoerder krijgen deze instructie. Zij voeren het werk uit. Hieronder staan situaties die uitvoerders tegen kunnen komen.
Als de tekening niet klopt, met wat er werkelijk onder de grond ligt, meld je dit bij het Kadaster via terugmelden van een afwijkende situatie en overleg je met de opdrachtgever. Bijvoorbeeld als jij of een van jouw collega’s onbekende kabels of leidingen tegenkomen, als kabels of leidingen op een andere plek liggen of ontbreken.
Ook als je per ongeluk graafschade maakt, moet je dit melden bij de betreffende netbeheerder of eigenaar van de kabel of leiding.
In noodgevallen, als er meteen gegraven moet worden, kan je een calamiteitenmelding bij het Kadaster doen. Denk aan brand, een ongeval met giftige of andere gevaarlijke stoffen, situaties met grote economische schade of levensbedreigende situaties. Je ontvangt dan de contactgegevens van de kabel- en leidingbeheerders en kan zelf direct contact opnemen.
GRAAFSCHADE VOORKOMEN WIJ SAMEN
VERHALEN UIT DE PRAKTIJK
Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen.
Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).
Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.
ONS NIEUWS
OP DE HOOGTE BLIJVEN? SCHRIJF U IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
VERHALEN UIT DE PRAKTIJK
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.
In hac habitasse platea dictumst. Curabitur at lacus ac velit ornare lobortis. Curabitur a felis in nunc fringilla tristique. Morbi mattis ullamcorper velit. Phasellus gravida semper nisi. Nullam vel sem. Pellentesque libero tortor, tincidunt et, tincidunt eget, semper nec, quam. Sed hendrerit.