Terug naar Deelnemers aan het Kabel en Leiding Overleg

René Frinks

Positie: Secretaris KLO
Mijn organisatie: Heijmans Infra Energie
Ik vertegenwoordig: Bouwend Nederland
Specialisme: Graafschade preventie, verbinden, de graafketen

Over mijn organisatie

Sinds 1997 werk ik bij Heijmans Infra Energie. Doordat we steeds duurzamer met energie en water omgaan en het transport door kabels en leidingen toeneemt, worden de eisen aan kabel- en leidingsystemen voor gas, water, elektra en warmte steeds complexer. Bij Heijmans hebben we alle disciplines in huis om dit soort complexe projecten integraal op te pakken. Van ontwerp tot uitvoering, van bodemonderzoek tot vergunningen en van het boren tot aan het omgevingsmanagement. We werken voor netbeheerders, waterbedrijven, gemeenten en woningcorporaties.

 
Mijn eigen specialisme is graafschadepreventie. Ik krijg energie van het samenbrengen van mensen die vervolgens samen een project realiseren. Ik ben actief betrokken bij het KLO (kabel en Leiding Overleg) Bouwend Nederland, CKB, COB en BIG.

Hoe draagt Heijmans Infra bij aan het voorkomen van schade aan kabels en leidingen

Graafschade voorkomen doe je samen, daar geloof ik in en zet ik mij vol voor in.

Er is niemand die ’s morgens denkt; ik ga vandaag eens graafschades maken en toch gebeurt het. Mijn overtuiging is als we de CROW 500 volledig benutten in de graafketen, dat het aantal graafschades enorm zal dalen.

Als het dan toch mis gaat is er nog veel te winnen, samen analyseren wat er is misgegaan en dit breed delen, vooral met de mensen die daadwerkelijk buiten het werk verrichten. Dit doen we dan samen met de Initiatiefnemer, Netwerkbedrijf en Grondroerder.

Over het KLO

Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is een vrijwillig samenwerkingsverband van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de ondergrond. We zijn geen organisatie maar het kennis- en samenwerkingsplatform op het gebied van “Voorkomen graafschade” in Nederland. Het KLO zorgt hierbij voor verbinding in de keten. Als samenwerkingsplatform willen we de doelstellingen van de WIBON realiseren en het systeem ter voorkoming van graafschade laten functioneren.