Wat doet de graafketen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen? Deelnemers uit de keten vertellen hun verhaal, blikken vooruit en geven tips over hoe je schade kunt voorkomen.
Afgelopen jaar zijn er incidenten geweest waarbij tij- dens het voorsteken voor graafwerkzaamheden een onder spanning staande kabel is geraakt. Hierbij hebben monteurs een elektrische schok gekregen.
Coronatijd: een broeikas voor toezicht die meer is dan alleen een disciplinerende macht. Een verslag van het nalevingstoezicht in coronatijd betreffende de Eis-voorzorgsmaatregelen.
KLIC is over van raster naar vector. Een stuk gebruikersvriendelijker. Wist je dat gebruikers altijd nauw bij KLIC betrokken zijn? Fuat Akdeniz van het Kadaster vertelt er meer over.
Investeer in gedragsverandering. Dat is het recept om graafschades te voorkomen. Baas B.V. wist zo de schades met maar liefst 10,5 procent te verminderen. Regiodirecteur André Hooijmaijers van Baas B.V. legt uit hoe ze dit hebben gedaan.
Steeds meer ontwikkelingen maken de ondergrond steeds meer inzichtelijk. Zo combineert BlindGuide gegevens van de grondradar, de KLIC-melding en eventuele (bestek)tekeningen tot één geheel. Als je dan met je tablet rondloopt, zie je in augmented reality waar welke kabels en leidingen lopen. ‘Ons portaal helpt je onder andere om doelgerichter proefsleuven te maken,’ aldus Han Beukers, managing director.
Je kan als gemeente maar een bepaalde hoeveelheid werkzaamheden tegelijkertijd aan. Met de energietransitie en klimaatverandering voor de deur worden omdenken en samenwerken dan ook des te belangrijker. De gemeente Tilburg weet hier alles van.