Nieuws uit het veld

Verhalen uit de keten

Wat doet de graafketen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen? Deelnemers uit de keten vertellen hun verhaal, blikken vooruit en geven tips over hoe je schade kunt voorkomen.
Schade en letsel voorkomen

Schade en letsel voorkomen

Zorgvuldig graven begint bij het idee. Al bij het initiatief moet je wat betreft veiligheid, geld en tijd rekening houden met kabels en leidingen, aldus Yvonne de Rijck, technisch beleidsadviseur bij Bouwend Nederland.

Verder lezen
Altijd graven melden

Altijd graven melden

De rol van een gemeente bij graven is divers. De gemeente kan opdrachtgever zijn, zoals bij het aanleggen van een nieuw riool, en netbeheerder van bestaande riolen. Een gemeente is ook vergunningverlener voor anderen die in het ondergrondse domein moeten zijn. De gemeente Deventer vertelt over deze veelzijdige functie.

 

Verder lezen
Graven zit in ons DNA

Graven zit in ons DNA

Probeer vanuit de keten te denken, niet vanuit jezelf. Dat zou veel graafschades voorkomen. René Frinks van Heijmans Infra voegt hieraan toe dat het om goede communicatie in de gehele graafketen gaat.

Verder lezen
Orde in drukte van kabels

Orde in drukte van kabels

‘De tijd van ‘we lossen dat buiten wel op’ is voorbij: het wordt steeds drukker met kabels en leidingen in de grond. Dan moet je vooraf goed onderzoeken wat mogelijk is,’ aldus René Fronik van MKB Infra. Om veilig te graven en graafschade te voorkomen heb je als grondroerder de juiste informatie nodig.  

Verder lezen
Vooraf contact voorkomt schade

Vooraf contact voorkomt schade

Netbeheerders hebben meerdere rollen in de graafketen. Ze zijn zowel beheerder van het net, als opdrachtgever en grondroerder. Jan Koopman van netbeheerder Stedin in de Randstad benadrukt: ‘Als een van onze kabels of leidingen geraakt wordt, kan dat gevaarlijk zijn voor de grondroerder en de omgeving. Ook de maatschappelijke impact kan groot zijn.’

Verder lezen
 Datakabels van levensbelang

Datakabels van levensbelang

KPN krijgt als netbeheerder en opdrachtgever te maken met graafschades. Wat doet dit telecombedrijf om haar kabelnetwerk in kaart te brengen en schade aan kabels te voorkomen? 

Verder lezen