Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?
Gepubliceerd op:

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Sommige netbeheerders gebruiken zwarte buizen met een rode streep. Daarbij lopen ze het risico dat deze verward worden met elektra. Andere netbeheerders kiezen voor zwart met een blauwe streep, maar dat lijkt op leidingen voor drinkwater. Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) maakt zich zorgen over toekomstige veiligheidsrisico’s en roept alle betrokken partijen op om snel afspraken te maken over de kleur van de warmteleidingen.
 
Yvonne de Rijck is beleidsadviseur Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer bij Bouwend Nederland en lid van het KLO. Zij pleit voor duidelijkheid: “Het aantal graafwerkzaamheden neemt de komende jaren alleen maar toe en het is belangrijk dat de gravers duidelijkheid hebben over de kabels en leidingen die ze in de grond tegenkomen. Zo voorkomen we ongelukken. Daarom stellen we met het KLO een identificatie groeidocument op, dat helpt bij het identificeren van kabels en leidingen.” 

Meer informatie:

Bekijk ook

Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen
 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen