Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Record oriëntatieverzoeken

Record oriëntatieverzoeken
Gepubliceerd op:

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.


René Frinks, secretaris van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is tevreden over deze ontwikkeling: “Opdrachtgevers en grondroerders moeten aantoonbaar zorgvuldig werken, zoals vastgelegd in de wet WIBON en de CROW500-richtlijn. Het nieuwe record betekent dat zij steeds vaker in een vroeg stadium rekening houden met de risico’s van het graafwerk. Dit helpt om het aantal graafschades te verminderen.”

Verschil oriëntatie en graafmelding
Een oriëntatieverzoek heeft als doel om informatie over de ondergrond te verzamelen. Als u een oriëntatieverzoek indient bij het Kadaster, krijgt u een bestand met kabel- en leidinginformatie over een gebied van maximaal 2500 bij 2500 meter en de contactgegevens van de netbeheerders. Het verzoek kan online worden gedaan via de website van het Kadaster voor € 13,50. Met alleen een oriëntatieverzoek mag u niet graven, daarvoor is een graafmelding altijd verplicht.  

Meer informatie:

Bekijk ook

"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen
Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

 Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).

Verder lezen
24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

Verder lezen