Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel
Gepubliceerd op:

 Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).

Het verwisselen van kabels en leidingen kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. In het verleden is al eens een monteur om het leven gekomen toen hij per abuis zijn zaag in een elektriciteitskabel zette, omdat hij dacht dat het een waterleiding was. Ritsert de Boois, teamleider schadepreventie bij Liander: “Dit soort ongelukken moeten we voorkomen. Toen Heijmans en BAM contact met ons opnamen over deze kabels heeft ons aannemerijplatform besloten om direct te stoppen met het gebruik ervan.”

Opschrift
Hoe kon het probleem ontstaan? Liander heeft sinds kort een nieuwe leverancier in Griekenland. Die leverde licht grijze kabels in plaats van de gebruikelijke donkergrijze. In de grond lijken deze soms wit, de kleur van waterleiding. De Boois: “Het is soms lastig om te zien of het een elektriciteitskabel of een waterleiding is. De kabels hebben als opschrift ”LIANDER * CABLEL 0317 2022 V-VMvKhhsas". Je kunt ook het verschil met een waterleiding zien door naar de ligging te kijken. Als het slingert of als je het kunt oppakken en buigen, is het een kabel.”

Volgens De Boois ligt er op de kabels een rood lint, als teken dat het om elektriciteit gaat. “Maar die linten zijn eenvoudig aan de kant te leggen door andere gravers. Omdat we elke verwarring willen uitsluiten, gebruiken we deze kabel niet meer." Het is nog onbekend wat we met de reeds gelegde witte kabels gebeurt. Liander overweegt de kabels te vervangen of extra te markeren met rode flappen. 

Meer informatie:

Bekijk ook

"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen
Record oriëntatieverzoeken

Record oriëntatieverzoeken

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

Verder lezen
24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

Verder lezen