Graafketen CROW 500¬†Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel
Gepubliceerd op:

 Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).

Het verwisselen van kabels en leidingen kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. In het verleden is al eens een monteur om het leven gekomen toen hij per abuis zijn zaag in een elektriciteitskabel zette, omdat hij dacht dat het een waterleiding was. Ritsert de Boois, teamleider schadepreventie bij Liander: “Dit soort ongelukken moeten we voorkomen. Toen Heijmans en BAM contact met ons opnamen over deze kabels heeft ons aannemerijplatform besloten om direct te stoppen met het gebruik ervan.”

Opschrift
Hoe kon het probleem ontstaan? Liander heeft sinds kort een nieuwe leverancier in Griekenland. Die leverde licht grijze kabels in plaats van de gebruikelijke donkergrijze. In de grond lijken deze soms wit, de kleur van waterleiding. De Boois: “Het is soms lastig om te zien of het een elektriciteitskabel of een waterleiding is. De kabels hebben als opschrift ”LIANDER * CABLEL 0317 2022 V-VMvKhhsas". Je kunt ook het verschil met een waterleiding zien door naar de ligging te kijken. Als het slingert of als je het kunt oppakken en buigen, is het een kabel.”

Volgens De Boois ligt er op de kabels een rood lint, als teken dat het om elektriciteit gaat. “Maar die linten zijn eenvoudig aan de kant te leggen door andere gravers. Omdat we elke verwarring willen uitsluiten, gebruiken we deze kabel niet meer." Het is nog onbekend wat we met de reeds gelegde witte kabels gebeurt. Liander overweegt de kabels te vervangen of extra te markeren met rode flappen. 

Meer informatie:

Bekijk ook

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen