Terug naar Nieuwsberichten

KLO lanceert de Check & Go kaart tijdens de TKD in Almere

KLO lanceert de Check & Go kaart tijdens de TKD in Almere
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

Het KLO lanceert de Check & GO kaart tijdens de TKD in Almere. De Check & Go kaart is speciaal door KLO ontwikkeld voor de hele graafketen om de implementatie en toepassing van de nieuwe CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren te versnellen. Deze richtlijn geeft aan wat elke schakel in de graafketen moet doen om graafschade te voorkomen.

Graafschade voorkomen we samen

De KLO Check & GO kaart is een van de middelen die het KLO inzet in het kader van de lopende KLO campagne 'Graafschade voorkomen we samen!'. Met deze campagne ondersteunt het KLO de graafketen bij de implementatie van de nieuwe CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren. Want het aantal graafschades in Nederland moet en kan omlaag. Dit kan alleen als iedereen de richtlijn gebruikt.

CROW500 nog te weinig toegepast

Het KLO ziet dat de richtlijn nog veel te weinig wordt toegepast in sector en veel te veel mensen nog onvoldoende bekend zijn met de CROW500. De nieuwe CROW-publicatie 500 ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingenis namelijk al vanaf 1 januari 2017 van kracht. Deze richtlijn is door de sector zelf opgesteld en beschrijft hoe veilig en zonder schade kan worden gegraven van initiatief- tot gebruiksfase. Voor elke fase en voor elke rol als initiatiefnemer, ontwerper, grondroerder of netbeheerder, beschrijft de richtlijn welke verantwoordelijkheid iedereen heeft en wat gedaan moet worden om graafschades te voorkomen. 

Aan de slag

Het afgelopen jaar is het aantal graafschades opnieuw gedaald, terwijl er meer werd gegraven. In 2017 is bij het Kadaster 588.826 keer een graafmelding gedaan. Hierbij ontstond 33.383 keer een schade: 1.240 minder dan in 2016. ‘We zien dus een verbetering, maar het aantal schades daalt nog niet hard genoeg’, aldus KLO-voorzitter Jan Peters.

De CROW500 is het belangrijkste middel om graafschades te voorkomen. Alleen als iedereen in de graafketen zijn verantwoordelijkheid neemt en rol pakt, dan kan het aantal jaarlijkse graafschades worden teruggebracht. We moeten echt met z’n allen keihard aan de bak en spreek uw opdrachtgever of opdrachtnemer hierop aan! Niet meedoen is gewoonweg geen optie!

De Check en Go kaart

De Check & Go kaart bestaat uit vijf kaarten die, aaneengeschakeld, de fasen van de CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren weergeven. Op iedere kaart staat een fase uit de richtlijn en een checklist afgebeeld. Heb jij in jouw rol aan alle verantwoordelijkheden van de CROW500 voldaan en alle hokjes aangevinkt? Dan is het resultaat van deze fase de basis voor de volgende fase. De Check & Go kaarten kunnen van elkaar worden losgemaakt en worden overgedragen aan de verschillende verantwoordelijken per projectfase. Het overdragen van de Check & Go kaarten staat feitelijk voor de samenwerking en uitwisseling van noodzakelijke informatie tussen de verzender de ontvanger in elke fase van het grondroerproject. Je geeft daarmee de volgende verantwoordelijke groen licht om te starten met de volgende fase. Treed met elkaar in contact en bespreek hoe u samen de CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren concreet toepast in  uw project. 

De Check en Go kaart is gratis te downloaden. 

Bekijk ook

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vraagt de graafsector om extra zorgvuldig te zijn bij graafwerkzaamheden.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vraagt de graafsector om extra zorgvuldig te zijn bij graafwerkzaamheden.

Wees extra zorgvuldig bij graafwerkzaamheden. Dat is de oproep van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan alle bedrijven en organisaties die graafwerkzaamheden uitvoeren.

Verder lezen
De Rechtspraak: Grondroerder en netbeheerder moeten overleggen over precieze ligging

De Rechtspraak: Grondroerder en netbeheerder moeten overleggen over precieze ligging

In de rechtspraak verschijnen met enige regelmaat uitspraken die betrekking hebben op schade aan kabels en leidingen. Ancella Klunne is werkzaam als advocaat bij Kessels Advocaten en gespecialiseerd in het civiele bouwrecht en de WIBON. Voor het KLO geeft zij een inhoudelijke toelichting op deze juridische zaken. Wat betekent de uitspraak voor de graafketen en wat kunnen de spelers in de keten hiervan leren?

Verder lezen
Samen graafschade door glasvezel voorkomen

Samen graafschade door glasvezel voorkomen

Op 31 januari 2020 ondertekenen netbeheerders Liander, Stedin en Enexis en KPN NetwerkNL een overeenkomst om samen graafschade te voorkomen bij de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Verder lezen