Terug naar Nieuwsberichten

KLO kijkt terug op een geslaagde TKD

KLO kijkt terug op een geslaagde TKD
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

Van 31 mei t/m 2 juni 2018 vonden de Technische Kontakt Dagen in Almere plaats. Drie dagen lang konden bezoekers machines uitproberen en demonstratie bijwonen. Het KLO vroeg samen met Agentschap Telecom, Gasunie en Kadaster aandacht voor het thema “Graafschade voorkomen we samen”. 

Check & Go kaart 

Tijdens de TKD heeft het KLO de Check & GO kaart gelanceerd. KLO-voorzitter Jan Peters deelde de eerste Check & Go kaart uit aan directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom. Jan Peters: ”We zien dat de CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren nog veel te weinig door de sector wordt toepast. Daar willen we als KLO verandering in brengen. Op deze kaarten staat de kern van de CROW500. De Check & Go kaart is gratis te downloaden op de website van het KLO.”

De Check & Go kaart bestaat uit vijf kaarten die aaneengeschakeld de fasen van de CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren weergeven. Op iedere kaart staat een handige checklist waarmee je kunt nagaan of je volgens de richtlijn hebt gewerkt. Volgens een van de bezoekers is de kaart een praktisch document voor aan de sleuf.  De checklist op iedere kaart is echt super handig!

Kennis testen en samenwerken

Wat is het gemiddelde schadebedrag per graafschade per jaar? Of wat komt de Gasunie altijd doen als je in de buurt van hun leiding wilt graven? Drie keer per dag werd de Grote KLIC Kennis Quiz gespeeld. Bezoekers konden hun kennis over de KLIC en de gebiedsinformatie testen. Twee teams van de Gasunie daagden elkaar uit maar er vonden ook spontane ontmoetingen plaats. 

Samenwerking in de keten is belangrijk bij het voorkomen van Graafschade. Nog belangrijker is dat je elkaar helpt. Op het moment dat je twijfelt is het fijn als je collega je aanwijzingen geeft. Het team van SOMA studenten hielp elkaar tijdens het graafspel. Door een paar kleine aanwijzingen werd de gasleiding niet geraakt en graafschade voorkomen.   

Graafschade voorkomen we samen 

Het aantal graafschades in Nederland kan en moet omlaag. Met de campagne “Graafschade voorkomen we samen” ondersteunt het KLO de graafketen bij de implementatie van de nieuwe CROW500 richtlijn zorgvuldig grondroeren. Alleen als iedere speler in de graafketen meedoet en zijn verantwoordelijkheid pakt, kunnen we het aantal graafschades verder laten dalen. Meer informatie over de campagne en gratis voorlichtingsmateriaal, zoals de Check & Go kaart, is te vinden op de website van het KLO.  

 

Bekijk ook

De website van het KLO is vernieuwd!

De website van het KLO is vernieuwd!

De website van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is vernieuwd. Op onze vernieuwde website vind je verhalen uit de graafketen, praktijkvoorbeelden en handige informatie over hoe je schade aan kabels en leidingen kunt voorkomen. De informatie is geordend per doelgroep en sluit aan op de CROW500.

Verder lezen
Akson doet 100.000ste KLIC oriëntatiemelding

Akson doet 100.000ste KLIC oriƫntatiemelding

Op maandag 25 november 2019 deed Akson de 100.000ste KLIC-oriëntatiemelding bij het Kadaster. Akson is door het Kadaster en in het bijzijn van Bouwend Nederland/KLO in het zonnetje gezet. 

Verder lezen
Voorkomen van graafschade vraagt een andere mentaliteit

Voorkomen van graafschade vraagt een andere mentaliteit

Met de houding van vandaag voorkomen we de schades van morgen niet. Dat is de boodschap die het Kabel en Leiding Overleg (KLO) en de toezichthouder Agentschap Telecom tijdens het KLO-seminar richting de sector hebben uitgesproken. De aanpak moet anders en daarom maken het KLO en Agentschap Telecom er beide werk van om het aantal graafschades structureel naar beneden te brengen. 

Verder lezen