Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"
Gepubliceerd op:

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

KLO-voorzitter Joris Bongenaar stelt vast dat het aantal graafschades veel te hoog is: “Meer dan 45.000 kabels en leidingen raakten vorig jaar beschadigd. Graafschades veroorzaken gevaarlijke situaties en veel ongemak bij omwonenden. Ruim negentig procent van de schades is te voorkomen, dus hier valt een wereld te winnen. Bij graafwerkzaamheden zijn veel partijen betrokken: van de opdrachtgever tot en met de kraanmachinist. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in het voorkomen van graafschades. Dat is onze inzet als KLO.” 

Meer informatie:

Bekijk ook

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

 Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).

Verder lezen
Record oriëntatieverzoeken

Record oriëntatieverzoeken

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

Verder lezen
24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

Verder lezen