Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"
Gepubliceerd op:

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

KLO-voorzitter Joris Bongenaar stelt vast dat het aantal graafschades veel te hoog is: “Meer dan 45.000 kabels en leidingen raakten vorig jaar beschadigd. Graafschades veroorzaken gevaarlijke situaties en veel ongemak bij omwonenden. Ruim negentig procent van de schades is te voorkomen, dus hier valt een wereld te winnen. Bij graafwerkzaamheden zijn veel partijen betrokken: van de opdrachtgever tot en met de kraanmachinist. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in het voorkomen van graafschades. Dat is onze inzet als KLO.” 

Meer informatie:

Bekijk ook

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen