Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades
Gepubliceerd op:

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Absoluut gezien steeg het aantal graafschades vorig jaar met 2,5 procent tot 46.799. Daar staat tegenover dat er 3,25 procent meer gegraven is: 839.218 keer. Het relatieve aantal schades daalde hiermee met 0,8 procent. De kans dat het misgaat met graven is vrijwel onveranderd: een op achttien. Naast de directe herstelkosten van 820 euro per schadegeval, is er een veelvoud aan indirecte kosten, zoals verlies van productiviteit, vertragingen, overlast voor de omgeving en risico’s voor de gezondheid en het milieu. Hoe hoog deze kosten precies zijn, is niet bekend, maar een schatting is dat de indirecte kosten meer dan tien keer zo hoog zijn.

 

KLO: “Op de goede weg”

Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) streeft naar een vermindering van het aantal graafschades met tien procent per jaar. Dit is eind 2022 afgesproken door de brancheorganisaties van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte. KLO-secretaris René Frinks: “We zijn op de goede weg. Hopelijk kunnen we deze lijn dit jaar doortrekken.”

Frinks verwacht dat het aantal schades verder kan verminderen door iedereen binnen de graafketen bewust te maken van zijn/haar verantwoordelijkheid, zoals omschreven in de CROW 500. “De richtlijn krijgt steeds meer aandacht bij opdrachtgevers, gemeenten en grondroerders. Dat zien we ook terug in de KLIC-meldingen: het aantal oriëntatieverzoeken is afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dit betekent dat er meer tijd en geld wordt gestoken in de risico-inventarisatie en dat zorgt ervoor dat er steeds meer schadevrij gewerkt kan worden.”

Het Kadaster heeft de cijfers over 2022 hier gepubliceerd.

 

Meer informatie:

Bekijk ook

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen