Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Consultatie Informatiemodel Kabels en Leidingen

Consultatie Informatiemodel Kabels en Leidingen
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers nieuwsberichten

Van 13 juli tot en met 21 augustus ligt het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) 2.0 in consultatie. Beheerders en gebruikers van gegevens over kabels en leidingen zijn uitgenodigd uit om het nieuwe informatiemodel te beoordelen en te reageren.

Graafwerkzaamheden en de KLIC-voorziening

Om gevaarlijke situaties en economische schade te voorkomen door beschadiging van ondergrondse water-, elektriciteit-, gas-, warmte- en telecomleidingen, ben je verplicht om voor de start van graafwerkzaamheden informatie op te vragen over de ligging van kabels en leidingen. Dit gaat via een KLIC-melding bij het Kadaster. Na een melding ontvang je informatie over de ligging van de kabels en leidingen in het aangevraagde gebied. Deze is op een kaart weer te geven.

Het Kadaster beheert de landelijke KLIC-voorziening waarin de ligging van kabels en leidingen is geregistreerd en kan worden bekeken. Zij doet dit in het kader van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON).

Update informatiestandaarden

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL). Het huidige IMKL 1.2 krijgt in 2020 een update naar versie IMKL 2.0. In IMKL 2.0 zijn ook de afspraken vastgelegd die nodig zijn om data voor de Europese richtlijn kostenreductie breedbandinternet in de KLIC-voorziening mee te nemen. De aanpassingen aan de standaard zijn voorbereid door de Technische Commissie Standaarden KLIC (TCS) waarin vertegenwoordigers zitten van afnemers (namens grondroerders), bronhouders (namens netbeheerders), gemeenten, Agentschap Telecom, Geonovum, Kadaster.

Consultatie

Voordat het IMKL 2.0 wordt vastgesteld, leggen we de standaarden in een openbare consultatie voor aan het werkveld. Van 13 juli tot en met 21 augustus 2020 kan het werkveld aangeven of de standaard goed werkbaar is en nog verbeterpunten doorgeven.

Je vindt de consultatiedocumenten op de website van Geonovum

Vragen over de consultatie of suggesties voor verbeteringen in visualisatie of gebruik van KLIC gegevens, meldt deze bij een van de vertegenwoordigers die deelnemen in de Technische Commissie Standaarden (TCS).

 

 

Meer informatie:

Bekijk ook

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Verder lezen
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen