Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

C5P Digitaal Samenwerken, de graafketen in Nederland CROW 500 proof!

C5P Digitaal Samenwerken, de graafketen in Nederland CROW 500 proof!
Gepubliceerd op:
#C5P-App #applicatie #beheerderopenbareruimte #grondroerder #netbeheerder C5P

Om de graafketen te ondersteunen heeft het KLO het C5P programma in het leven geroepen. Hier hoort ook de C5P-App bij. Jij helpt toch ook mee om het aantal vermijdbare graafschades te verminderen? Meld je aan voor de pilotfase van de C5P-App!

Toezichthouder Agentschap Telecom heeft de graafsector tot 1 januari 2022 de tijd gegeven om de richtlijn CROW 500 te implementeren. Maar zijn we er klaar voor? Om alle partijen in de graafketen hierbij te ondersteunen is het KLO gestart met het programma C5P (Graafketen CROW 500 proof). Hiermee kunnen alle partijen in de graafketen effectief en efficiënt informatie delen. Meld je nu aan voor de pilotfase. 

Om alle partijen in de graafketen hierbij te ondersteunen is het KLO begin 2020 gestart met het werkprogramma C5P (Graafketen Nederland CROW 500 proof). Met dit programma zet de graafketen in op een CROW 500 compliant graafketen met steun van de wetgever en de toezichthouder. Het gezamenlijk doel is voorkomen van alle vermijdbare graafschades. Effectief en efficiënt delen van informatie kan alleen nog digitaal, deze keuze was niet moeilijk. De graafketen is zo voorbereid om de uitdagingen van de energietransitie, klimaatadaptie en 5G, zorgvuldig uit te voeren. 

De doelen 

Het C5P programma zet in op: 

  1. Het bereiken van de doelgroep; informeren, ondersteunen en verkrijgen van draagvlak en commitment.  
  1. Het bieden van een praktisch digitaal hulpmiddel om met de graafketenpartners aantoonbaar invulling te kunnen geven aan de richtlijn.  

Voor en door de graafketen 

De graafketen bemenst het programma volledig vanuit de eigen gelederen zonder doorbelasting van kosten. Dus echt voor en door de graafketen. Kennis en ervaring worden hiermee optimaal ingezet en behouden binnen de graafketen, nu en in de toekomst. Het programma draagt in belangrijke mate bij aan meer transparantie en onderling begrip in de graafketen van project initiatie tot project evaluatie. De implementatie van de CROW 500 gaat leiden tot het beter delen van informatie in de graafketen.  

“Voor en door de graafketen “ 

 De pilotfase begint nu 

De basis is een ‘digitale blauwdruk’ van het proces, gedefinieerd door de partijen in de graafketen; beheerders openbare ruimte, grondroerders en netbeheerders. Dankzij de praktische insteek en werkwijze is in gezamenlijkheid al een prototype van de C5P applicatie ontwikkeld, getest en verder verbeterd. We zijn nu zover dat we naar de ‘pilotfase’ overgaan, de ledenvergadering van KLO heeft hiervoor op 2 juni 2021 haar akkoord gegeven. De pilotfase loopt tot het einde van 2021.  

In deze fase wordt de C5P-App ingezet op lopende infra-projecten van diverse omvang. Het continu verder verbeteren van de applicatie heeft de focus. Boven aan het lijstje staat dat de app gebruikers helpt om makkelijker samen te werken en samen te voldoen aan de CROW 500. Om snel een indruk te krijgen kunt u naar de onderstaande demo kijken.


 

De eerste organisaties hebben zich al aangemeld voor de pilotfase:  

  • Beheerders openbare ruimte: Gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Oosterhout en Rotterdam 
  • Grondroerders: BAM Infra, Heijmans en Van Gelder 
  • Netbeheerders: Alliander, Brabant Water, Evides, Stedin, Vitens, VodafoneZiggo en WML 
  • Ingenieurs/Adviesbureau: Akson

Alle partijen die meedoen tekenen een ambitieverklaring om het initiatief kracht bij te zetten.  

Doe ook mee 

Meld je nu aan voor de pilotfase en maak nu al gebruik van de mogelijkheden van de C5P-App. Stuur jouw aanmelding naar Marit van Hattem via info@kabelenleidingoverleg.nl

Meer informatie:

Bekijk ook

 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen
Steeds vaker schade aan datakabels

Steeds vaker schade aan datakabels

Het overgrote deel van alle graafschades die over 2022 bij het Kadaster zijn gemeld, betreft datakabels: van de 38.706 meldingen gaat het om 25.470 gevallen van kapotgetrokken of gestoken datakabels. Dit is 66 procent van het totaal aantal schademeldingen. Daarmee staan datakabels in de cijfers met stip op nummer één, ver boven schade aan elektra (18 procent), gas (8 procent) en water (7 procent).

Verder lezen
"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen