Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

C5P Digitaal Samenwerken, de graafketen in Nederland CROW 500 proof!

C5P Digitaal Samenwerken, de graafketen in Nederland CROW 500 proof!
Gepubliceerd op:
#C5P-App #applicatie #beheerderopenbareruimte #grondroerder #netbeheerder C5P

Om de graafketen te ondersteunen heeft het KLO het C5P programma in het leven geroepen. Hier hoort ook de C5P-App bij. Jij helpt toch ook mee om het aantal vermijdbare graafschades te verminderen? Meld je aan voor de pilotfase van de C5P-App!

Toezichthouder Agentschap Telecom heeft de graafsector tot 1 januari 2022 de tijd gegeven om de richtlijn CROW 500 te implementeren. Maar zijn we er klaar voor? Om alle partijen in de graafketen hierbij te ondersteunen is het KLO gestart met het programma C5P (Graafketen CROW 500 proof). Hiermee kunnen alle partijen in de graafketen effectief en efficiënt informatie delen. Meld je nu aan voor de pilotfase. 

Om alle partijen in de graafketen hierbij te ondersteunen is het KLO begin 2020 gestart met het werkprogramma C5P (Graafketen Nederland CROW 500 proof). Met dit programma zet de graafketen in op een CROW 500 compliant graafketen met steun van de wetgever en de toezichthouder. Het gezamenlijk doel is voorkomen van alle vermijdbare graafschades. Effectief en efficiënt delen van informatie kan alleen nog digitaal, deze keuze was niet moeilijk. De graafketen is zo voorbereid om de uitdagingen van de energietransitie, klimaatadaptie en 5G, zorgvuldig uit te voeren. 

De doelen 

Het C5P programma zet in op: 

  1. Het bereiken van de doelgroep; informeren, ondersteunen en verkrijgen van draagvlak en commitment.  
  1. Het bieden van een praktisch digitaal hulpmiddel om met de graafketenpartners aantoonbaar invulling te kunnen geven aan de richtlijn.  

Voor en door de graafketen 

De graafketen bemenst het programma volledig vanuit de eigen gelederen zonder doorbelasting van kosten. Dus echt voor en door de graafketen. Kennis en ervaring worden hiermee optimaal ingezet en behouden binnen de graafketen, nu en in de toekomst. Het programma draagt in belangrijke mate bij aan meer transparantie en onderling begrip in de graafketen van project initiatie tot project evaluatie. De implementatie van de CROW 500 gaat leiden tot het beter delen van informatie in de graafketen.  

“Voor en door de graafketen “ 

 De pilotfase begint nu 

De basis is een ‘digitale blauwdruk’ van het proces, gedefinieerd door de partijen in de graafketen; beheerders openbare ruimte, grondroerders en netbeheerders. Dankzij de praktische insteek en werkwijze is in gezamenlijkheid al een prototype van de C5P applicatie ontwikkeld, getest en verder verbeterd. We zijn nu zover dat we naar de ‘pilotfase’ overgaan, de ledenvergadering van KLO heeft hiervoor op 2 juni 2021 haar akkoord gegeven. De pilotfase loopt tot het einde van 2021.  

In deze fase wordt de C5P-App ingezet op lopende infra-projecten van diverse omvang. Het continu verder verbeteren van de applicatie heeft de focus. Boven aan het lijstje staat dat de app gebruikers helpt om makkelijker samen te werken en samen te voldoen aan de CROW 500. Om snel een indruk te krijgen kunt u naar de onderstaande demo kijken.


 

De eerste organisaties hebben zich al aangemeld voor de pilotfase:  

  • Beheerders openbare ruimte: Gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Oosterhout en Rotterdam 
  • Grondroerders: BAM Infra, Heijmans en Van Gelder 
  • Netbeheerders: Alliander, Brabant Water, Evides, Stedin, Vitens, VodafoneZiggo en WML 
  • Ingenieurs/Adviesbureau: Akson

Alle partijen die meedoen tekenen een ambitieverklaring om het initiatief kracht bij te zetten.  

Doe ook mee 

Meld je nu aan voor de pilotfase en maak nu al gebruik van de mogelijkheden van de C5P-App. Stuur jouw aanmelding naar Marit van Hattem via info@kabelenleidingoverleg.nl

Meer informatie:

Bekijk ook

Record oriëntatieverzoeken

Record oriëntatieverzoeken

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

Verder lezen
24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

Verder lezen
In Memoriam: Henk de Koning

In Memoriam: Henk de Koning

Op 13 september bereikte ons het droeve bericht dat mr. Henk de Koning is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek, maar heeft zich desondanks tot het laatste moment voor onze vereniging ingezet.

Verder lezen