Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus
Gepubliceerd op:

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

"Het aantal KLIC-meldingen groeit de afgelopen jaren gestaag met vijf procent, maar wat opvalt is dat de meeste groei juist in de oriëntatieverzoeken zit", aldus Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

René Frinks, secretaris van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), vindt dit een interessante ontwikkeling: “In tegenstelling tot een graafmelding is een oriëntatieverzoek nog niet algemeen gebruikelijk. De toename betekent dat steeds meer opdrachtgevers in een vroeger stadium rekening houden met de risico’s van het graafwerk. Dit gaat helpen om het aantal graafschades te verminderen. En voor de kosten hoeven organisaties het niet te laten, want een oriëntatieverzoek kost dertien euro en vijftig cent.”

Zorgvuldig werken

Waarom het aantal oriëntatieverzoeken zo snel stijgt is niet helemaal duidelijk. Frinks: “Opdrachtgevers en grondroerders zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om schade te voorkomen. Zij moeten aantoonbaar zorgvuldig werken, zoals vastgelegd in de wet WIBON en de CROW500-richtlijn.” Mulder vult aan: “Het helpt ook dat het Kadaster sinds 2019 vectorbestanden stuurt die eenvoudig te gebruiken zijn in de tekenprogramma’s van architecten en technisch tekenaars. Zo krijgen ze eenvoudig inzicht in de ondergrond.”  Frinks: “En het verlaagt de interne verwerkingskosten van organisaties.”

Verschil oriëntatie en graafmelding

Als aannemers en ontwerpers een oriëntatieverzoek indienen bij het Kadaster, krijgen ze een bestand met kabel- en leidinginformatie over een gebied van maximaal 2500 bij 2500 meter en de contactgegevens van de netbeheerders. Bij een graafmelding krijgen ze soortgelijke informatie over een gebied van 500 bij 500 meter. Een oriëntatieverzoek heeft als doel om informatie te verzamelen. Met alleen een oriëntatieverzoek mag je niet graven, daarvoor is een graafmelding altijd verplicht.

 

Meer informatie:

Bekijk ook

 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen
Steeds vaker schade aan datakabels

Steeds vaker schade aan datakabels

Het overgrote deel van alle graafschades die over 2022 bij het Kadaster zijn gemeld, betreft datakabels: van de 38.706 meldingen gaat het om 25.470 gevallen van kapotgetrokken of gestoken datakabels. Dit is 66 procent van het totaal aantal schademeldingen. Daarmee staan datakabels in de cijfers met stip op nummer één, ver boven schade aan elektra (18 procent), gas (8 procent) en water (7 procent).

Verder lezen
"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen