Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus

24 procent meer oriëntatieverzoeken in augustus
Gepubliceerd op:

Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.

"Het aantal KLIC-meldingen groeit de afgelopen jaren gestaag met vijf procent, maar wat opvalt is dat de meeste groei juist in de oriëntatieverzoeken zit", aldus Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

René Frinks, secretaris van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), vindt dit een interessante ontwikkeling: “In tegenstelling tot een graafmelding is een oriëntatieverzoek nog niet algemeen gebruikelijk. De toename betekent dat steeds meer opdrachtgevers in een vroeger stadium rekening houden met de risico’s van het graafwerk. Dit gaat helpen om het aantal graafschades te verminderen. En voor de kosten hoeven organisaties het niet te laten, want een oriëntatieverzoek kost dertien euro en vijftig cent.”

Zorgvuldig werken

Waarom het aantal oriëntatieverzoeken zo snel stijgt is niet helemaal duidelijk. Frinks: “Opdrachtgevers en grondroerders zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om schade te voorkomen. Zij moeten aantoonbaar zorgvuldig werken, zoals vastgelegd in de wet WIBON en de CROW500-richtlijn.” Mulder vult aan: “Het helpt ook dat het Kadaster sinds 2019 vectorbestanden stuurt die eenvoudig te gebruiken zijn in de tekenprogramma’s van architecten en technisch tekenaars. Zo krijgen ze eenvoudig inzicht in de ondergrond.”  Frinks: “En het verlaagt de interne verwerkingskosten van organisaties.”

Verschil oriëntatie en graafmelding

Als aannemers en ontwerpers een oriëntatieverzoek indienen bij het Kadaster, krijgen ze een bestand met kabel- en leidinginformatie over een gebied van maximaal 2500 bij 2500 meter en de contactgegevens van de netbeheerders. Bij een graafmelding krijgen ze soortgelijke informatie over een gebied van 500 bij 500 meter. Een oriëntatieverzoek heeft als doel om informatie te verzamelen. Met alleen een oriëntatieverzoek mag je niet graven, daarvoor is een graafmelding altijd verplicht.

 

Meer informatie:

Bekijk ook

Record oriëntatieverzoeken

Record oriëntatieverzoeken

Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.

Verder lezen
In Memoriam: Henk de Koning

In Memoriam: Henk de Koning

Op 13 september bereikte ons het droeve bericht dat mr. Henk de Koning is overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek, maar heeft zich desondanks tot het laatste moment voor onze vereniging ingezet.

Verder lezen
Afscheid van twee kartrekkers van het KLO

Afscheid van twee kartrekkers van het KLO

In het bestuur van het KLO, dat tot dusver werd gevormd door Benaissa el Hammadi, voorzitter (Stedin), Berry Kok, penningmeester (GPKL) en René Frinks, secretaris (Heijmans), is één wijziging gekomen. Benaissa werd als voorzitter opgevolgd door Joris Bongenaar (Gasunie).

Verder lezen