Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen
Gepubliceerd op:

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Het Kabel en Leiding Overleg heeft meegewerkt aan het onderzoek dat begin deze maand werd gepubliceerd. KLO-secretaris René Frinks: “Het zorgvuldig lokaliseren van kabels en leidingen is een voorwaarde om veilig te graven. Grondroerders werken met een polygoon waarop via twee dimensies staat aangegeven wat er in de grond zit. Dan weet je wel de plek, maar niet de diepte. Het toevoegen van de diepte van de kabels en leidingen zal zeker helpen bij het inschatten van de risico’s en het uitvoeren van graafwerkzaamheden.”

Volgende stap

Op basis van de onderzoeksbevindingen bekijkt het Kadaster welke stappen nodig zijn voor de ontwikkeling van een 3D-voorbereide KLIC WIBON omgeving.

Het "Eindrapport Wi3D - Onderzoek naar de waarde van 3D voor de graafsector in de context van KLIC-WIBON" is hier te lezen.

Meer informatie:

Bekijk ook

Steeds vaker schade aan datakabels

Steeds vaker schade aan datakabels

Het overgrote deel van alle graafschades die over 2022 bij het Kadaster zijn gemeld, betreft datakabels: van de 38.706 meldingen gaat het om 25.470 gevallen van kapotgetrokken of gestoken datakabels. Dit is 66 procent van het totaal aantal schademeldingen. Daarmee staan datakabels in de cijfers met stip op nummer één, ver boven schade aan elektra (18 procent), gas (8 procent) en water (7 procent).

Verder lezen
"Graafschades met 10% verminderen"

"Graafschades met 10% verminderen"

Grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte willen het aantal graafschades met minimaal tien procent verminderen. Dat stelden zij in september vast tijdens de ledenvergadering van het Kabel en Leiding Overleg (KLO), de vereniging van koepel- en brancheorganisaties die aan de ondergrondse infrastructuur werken. De leden komen vijf keer per jaar bijeen. Gisteren bespraken zij in het kantoor van Gasunie in Groningen een nieuw strategisch plan om de samenwerking in de graafketen te bevorderen. 

Verder lezen
Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

Liander stopt met 'witte' elektriciteitskabel

 Netbeheerder Liander is per direct gestopt met het gebruik van ‘witte’ elektriciteitskabels omdat die in de praktijk te veel lijken op waterleidingen. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Er ligt al voor enkele kilometers van deze kabel in de grond, door heel het Liander-gebied. Grondroerders wordt verzocht om bij twijfel contact op te nemen met het schadepreventieteam van Liander (de contactgegevens staan in de KLIC-informatie).

Verder lezen