Graafketen CROW 500 Proof   Meer informatie
Terug naar Nieuwsberichten

Welkom Rense Duursma

Welkom Rense Duursma
Gepubliceerd op:

Sinds gisteren volgen 2500 mensen het Kabel en Leiding Overleg op LinkedIn. Onze 2500e volger is Rense Duursma, werkzaam als market researcher bij Energie Data Services Nederland (ESDN). Welkom Rense!

Wie volgen ons? 

Lees verder

Onze volgers op LinkedIn zijn op alle mogelijke manieren betrokken bij het graafproces: zij werken onder andere in de civiele techniek (23%), de bouw (9%), de telecom (9%), netbeheer (8%) en voor de overheid (7%). De hele graafketen is vertegenwoordigd: van initiatiefnemers, ontwerpers en opdrachtgevers tot en met de uitvoerders.

 

Meer graven, minder ruimte

Steeds meer mensen denken na over veilig graven. Dat is ook nodig, want het aantal graafbewegingen neemt de komende jaren alleen maar toe. Het wordt steeds moeilijker om een plek te vinden voor alle maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie en de energietransitie. Hoe krijgen we het aantal schades omlaag? Hoe zorgen we ervoor dat de veiligheid gegarandeerd blijft voor de gravers en de omgeving? Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) probeert antwoorden te vinden op deze vragen.

10 procent minder schade

Het KLO verbindt iedereen die in de ondergrond werkt. Wij zijn een vereniging van grondroerders, beheerders van de openbare ruimte en netbeheerders. Ons gezamenlijke doel is om het aantal graafschades met tien procent per jaar te verminderen (in 2023 nog bijna 47.000 per jaar).

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.  

Meer informatie:

Bekijk ook

Welke kleur heeft warmte?

Welke kleur heeft warmte?

Het aantal woningen met een aansluiting op een warmtenet verdubbelt de komende jaren. In 2019 waren er 450.000 woningen aangesloten op stadsverwarming, in 2030 zijn dat er naar verwachting 850.000. Een belangrijk aspect is hoe de warmtenetten er onder de grond uit gaan zien. Welke kleuren krijgen de leidingen? Daarover is nu verwarring ontstaan.

Verder lezen
Forse afname kosten graafschades

Forse afname kosten graafschades

De directe kosten van het aantal graafschades daalden vorig jaar met 7 procent, van 41 miljoen tot 38 miljoen euro, oftewel van 901 tot 820 euro per schadegeval. En relatief gezien zijn er vorig jaar iets minder schades aan kabels en leidingen ontstaan (bijna een procent). Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster over 2022 die vandaag gepubliceerd zijn.

Verder lezen
 Minder schade met 3D-modellen

 Minder schade met 3D-modellen

3D modellen kunnen helpen om graafschades te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat het Kadaster heeft laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Het toevoegen van een derde dimensie aan de KLIC-data helpt met name bij de risico-inventarisatie. Zo zijn de graafrisico’s beter in te schatten en hoeft een voorsteker mogelijk minder uitgebreid handmatig te graven. Omdat de ondergrond beter in te schatten valt, is het mogelijk om de productiviteit preciezer in te schatten.

Verder lezen