Terug naar In de media

In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken

In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

Schiphol kampte deze week met vertragingen, nadat bij graafwerkzaamheden een kabel was beschadigd.  De economische schade van kabelbreuken is naar schatting ongeveer €730 miljoen per jaar. Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) verwacht dat deze schadepost de komende jaren door de energietransitie verder toeneemt. Berry Kok, beleidsadviseur van het GPKL gaf afgelopen donderdagochtend een toelichting in BNR Nieuwsradio

Berry Kok verwijst naar een studie van de universiteit van Birmingham uit 2016. De onderzoekers hebben in kaart gebracht welke maatschappelijke gevolgen een kabelbreuk kan hebben en hebben aan ieder effect een prijskaartje gehangen. De maatschappelijke gevolgen liggen in het onderzoek 29 keer hoger dan de uitgaven voor het herstel van de directe schade. In Nederland ging het in 2017 rond de 33.000 keer mis. De schade bedroeg ongeveer 25 miljoen euro.

Lees ook het artikel in de Volkskrant: Graven in de bodem gaat 120 keer per dag mis en het artikel in het Financieel Dagblad: Jaarlijks ruim €700 miljoen schade door kabelbreuken.

Copyright foto: Hollandse Hoogte

Bekijk ook

Magazine NetNL 30: Wie een kuil graaft voor een ander.....

Magazine NetNL 30: Wie een kuil graaft voor een ander.....

Bijna 800 (!) keer per week trekt een graafmachine ergens in Nederland een kabel of leiding stuk. In diepterecordjaar 2018 gebeurde dat 41.000 keer en werd 27 procent van alle stroomstoringen bij huishoudens veroorzaakt door graafschade. Veel te vaak, vindt eigenlijk iedereen. Wat is er mis? Hoe kan het beter?

 

Verder lezen
Stipel magazine: Ieder bedrijf CROW500 proof

Stipel magazine: Ieder bedrijf CROW500 proof

Het veroorzaken van graafschades kost geld. Maar veel belangrijker, graafschades brengen de veiligheid in gevaar. Van medewerkers in de sector, maar ook van personen die, nietsvermoedend langs de plek waar de schade ontstaat, voorbijlopen of fietsen. Veiligheid is een groot goed in de energiesector. Reden waarom het Kabel- en LeidingOverleg (KLO), met als aanjager voorzitter Benaissa el Hammadi directeur Asset Management bij Stedin, in actie komt om het groeiend aantal graafschades terug te dringen.

Verder lezen
Stadswerkmagazine: Drukte in de ondergrond?

Stadswerkmagazine: Drukte in de ondergrond?

Graaf met de schop een gat van 40 centimeter diep, ergens in een stadscentrum. De kans dat je niet iets tegenkomt is heel klein. Dit voorbeeld illustreert hoe wij de laatste 50 jaar zo veel mogelijk onder de grond hebben gelegd, wat we bovengronds niet willen zien.

Verder lezen