Terug naar In de media

In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken

In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

Schiphol kampte deze week met vertragingen, nadat bij graafwerkzaamheden een kabel was beschadigd.  De economische schade van kabelbreuken is naar schatting ongeveer €730 miljoen per jaar. Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) verwacht dat deze schadepost de komende jaren door de energietransitie verder toeneemt. Berry Kok, beleidsadviseur van het GPKL gaf afgelopen donderdagochtend een toelichting in BNR Nieuwsradio

Berry Kok verwijst naar een studie van de universiteit van Birmingham uit 2016. De onderzoekers hebben in kaart gebracht welke maatschappelijke gevolgen een kabelbreuk kan hebben en hebben aan ieder effect een prijskaartje gehangen. De maatschappelijke gevolgen liggen in het onderzoek 29 keer hoger dan de uitgaven voor het herstel van de directe schade. In Nederland ging het in 2017 rond de 33.000 keer mis. De schade bedroeg ongeveer 25 miljoen euro.

Lees ook het artikel in de Volkskrant: Graven in de bodem gaat 120 keer per dag mis en het artikel in het Financieel Dagblad: Jaarlijks ruim €700 miljoen schade door kabelbreuken.

Copyright foto: Hollandse Hoogte

Bekijk ook

Opinie: Einde vermijdbare graafschade binnen twee jaar een feit

Opinie: Einde vermijdbare graafschade binnen twee jaar een feit

Tijdens het KLO-seminar sprak het KLO de belofte uit om in twee jaar tijd de hele graafketen CROW500 proof te krijgen. Dat betekent het einde van de vermijdbare graafschades in Nederland. Bob Zijderveld (senior inspecteur bij Agentschap Telecom) schreef hier een interessant opiniestuk over voor Cobouw. Voor de opdrachtgevers ziet het agentschap een belangrijke rol weggelegd.

Verder lezen
Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline

Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline

“De sector heeft nog twee jaar om CROW500-proof te worden. Uiterlijk op 1 januari 2022 werkt de hele graafketen volgens deze richtlijn.” Dat was de heldere boodschap die John Derksen (Hoofd Toezicht Agentschap Telecom) gaf tijdens een bijeenkomst van het Kabel- en Leiding Overleg (KLO). Deze opdracht is nodig om het aantal vermijdbare graafschades drastisch terug te dringen. Daar waren de aanwezige leden van het KLO het ook zeer mee eens.

Verder lezen
Binnenlands Bestuur: Code paars dreigt voor bodem

Binnenlands Bestuur: Code paars dreigt voor bodem

Ook met de gemeenten aan het roer loopt de graafschade verder op, tot bijna 35 miljoen euro vorig jaar. De maatschappelijke schade is een veelvoud daarvan. Gemeenten bezinnen zich op maatregelen.  

Verder lezen