Terug naar In de media

Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline

Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

“De sector heeft nog twee jaar om CROW500-proof te worden. Uiterlijk op 1 januari 2022 werkt de hele graafketen volgens deze richtlijn.” Dat was de heldere boodschap die John Derksen (Hoofd Toezicht Agentschap Telecom) gaf tijdens een bijeenkomst van het Kabel- en Leiding Overleg (KLO). Deze opdracht is nodig om het aantal vermijdbare graafschades drastisch terug te dringen. Daar waren de aanwezige leden van het KLO het ook zeer mee eens.

KLO pakt de handschoen op

Benaissa el Hammadi pakte als voorzitter van het KLO de handschoen op en deed duidelijke toezeggingen. “Het KLO gaat de graafketen helpen om CROW500-proof te worden. Dat wordt in ieder geval zichtbaar doordat 20 toonaangevende opdrachtgevers uiterlijk eind 2020 CROW500-proof zijn. In de periode daarna moet de rest van de keten volgen.” El Hammadi riep via de aanwezigen de hele keten op om die uitdaging aan te gaan: “Veilig graven is een mentaliteitskwestie.”

De CROW500 is een richtlijn die opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders helder aangeeft wat zij moeten doen om zorgvuldig te graven en zo graafschades te voorkomen. De richtlijn is in 2016 opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de graafketen en door het KLO geadopteerd als het handvat om graafschades terug te dringen.

 

Bekijk ook

Magazine NetNL 30: Wie een kuil graaft voor een ander.....

Magazine NetNL 30: Wie een kuil graaft voor een ander.....

Bijna 800 (!) keer per week trekt een graafmachine ergens in Nederland een kabel of leiding stuk. In diepterecordjaar 2018 gebeurde dat 41.000 keer en werd 27 procent van alle stroomstoringen bij huishoudens veroorzaakt door graafschade. Veel te vaak, vindt eigenlijk iedereen. Wat is er mis? Hoe kan het beter?

 

Verder lezen
Stipel magazine: Ieder bedrijf CROW500 proof

Stipel magazine: Ieder bedrijf CROW500 proof

Het veroorzaken van graafschades kost geld. Maar veel belangrijker, graafschades brengen de veiligheid in gevaar. Van medewerkers in de sector, maar ook van personen die, nietsvermoedend langs de plek waar de schade ontstaat, voorbijlopen of fietsen. Veiligheid is een groot goed in de energiesector. Reden waarom het Kabel- en LeidingOverleg (KLO), met als aanjager voorzitter Benaissa el Hammadi directeur Asset Management bij Stedin, in actie komt om het groeiend aantal graafschades terug te dringen.

Verder lezen
Stadswerkmagazine: Drukte in de ondergrond?

Stadswerkmagazine: Drukte in de ondergrond?

Graaf met de schop een gat van 40 centimeter diep, ergens in een stadscentrum. De kans dat je niet iets tegenkomt is heel klein. Dit voorbeeld illustreert hoe wij de laatste 50 jaar zo veel mogelijk onder de grond hebben gelegd, wat we bovengronds niet willen zien.

Verder lezen