Terug naar In de media

Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline

Agentschap Telecom: Agentschap geeft graafketen harde deadline
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

“De sector heeft nog twee jaar om CROW500-proof te worden. Uiterlijk op 1 januari 2022 werkt de hele graafketen volgens deze richtlijn.” Dat was de heldere boodschap die John Derksen (Hoofd Toezicht Agentschap Telecom) gaf tijdens een bijeenkomst van het Kabel- en Leiding Overleg (KLO). Deze opdracht is nodig om het aantal vermijdbare graafschades drastisch terug te dringen. Daar waren de aanwezige leden van het KLO het ook zeer mee eens.

KLO pakt de handschoen op

Benaissa el Hammadi pakte als voorzitter van het KLO de handschoen op en deed duidelijke toezeggingen. “Het KLO gaat de graafketen helpen om CROW500-proof te worden. Dat wordt in ieder geval zichtbaar doordat 20 toonaangevende opdrachtgevers uiterlijk eind 2020 CROW500-proof zijn. In de periode daarna moet de rest van de keten volgen.” El Hammadi riep via de aanwezigen de hele keten op om die uitdaging aan te gaan: “Veilig graven is een mentaliteitskwestie.”

De CROW500 is een richtlijn die opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders helder aangeeft wat zij moeten doen om zorgvuldig te graven en zo graafschades te voorkomen. De richtlijn is in 2016 opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de graafketen en door het KLO geadopteerd als het handvat om graafschades terug te dringen.

 

Bekijk ook

Opinie: Einde vermijdbare graafschade binnen twee jaar een feit

Opinie: Einde vermijdbare graafschade binnen twee jaar een feit

Tijdens het KLO-seminar sprak het KLO de belofte uit om in twee jaar tijd de hele graafketen CROW500 proof te krijgen. Dat betekent het einde van de vermijdbare graafschades in Nederland. Bob Zijderveld (senior inspecteur bij Agentschap Telecom) schreef hier een interessant opiniestuk over voor Cobouw. Voor de opdrachtgevers ziet het agentschap een belangrijke rol weggelegd.

Verder lezen
Binnenlands Bestuur: Code paars dreigt voor bodem

Binnenlands Bestuur: Code paars dreigt voor bodem

Ook met de gemeenten aan het roer loopt de graafschade verder op, tot bijna 35 miljoen euro vorig jaar. De maatschappelijke schade is een veelvoud daarvan. Gemeenten bezinnen zich op maatregelen.  

Verder lezen
AT5: Aanleg van warmtenet is niet eenvoudig: ‘de grond ligt ontzettend vol’

AT5: Aanleg van warmtenet is niet eenvoudig: ‘de grond ligt ontzettend vol’

Steeds meer woningen in de stad Amsterdam kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Aan de aanleg van dat net gingen jaren voorbereiding vooraf. Oude kabels en leidingen kunnen bij de aanleg voor problemen zorgen. Het is belangrijk om een afwijkende ligging bij het Kadaster te melden.  

Verder lezen