Terug naar Nieuwsberichten

Nederlandse bodem flink op de schop

Nederlandse bodem flink op de schop
Gepubliceerd op:
Grondroerders Initiatiefnemers Netbeheerders Ontwerpers

Door de energietransitie gaat de Nederlandse bodem flink op de schop. Dit betekent dat er de komende jaren flink meer gegraven gaat worden.

Vanuit het Kabel en Leiding Overleg (KLO) zetten we ons samen met de graafketen in om schade aan kabels en leidingen zoveel mogelijk te beperken. Wil je weten hoe je veilig en zorgvuldig met graafwerkzaamheden kunt starten? Download de Check & Go kaart en ga goed voorbereid van start. 

Initiatieven uit de sector

Ook binnen de sector lopen verschillende initiatieven om het aantal graafschades te beperken. Denk dan aan: de vernieuwde KLIC-levering vanuit het Kadaster, de afwijkende ligging wordt nu geautomatiseerd, netbeheerders meten kabels en leidingen digitaal in, risicobepaling gebeurt vooraf en steeds meer bedrijven werken conform de CROW500 richtlijn. Ook het KLO blijft zich de komende jaren inzetten om het onderwerp "Voorkomen van graafschde" bij de keten onder de aandacht te brengen.

Artikel Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad schreef over dit onderwerp een artikel. Lees het artikel: Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem. 

 

Bekijk ook

De website van het KLO is vernieuwd!

De website van het KLO is vernieuwd!

De website van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is vernieuwd. Op onze vernieuwde website vind je verhalen uit de graafketen, praktijkvoorbeelden en handige informatie over hoe je schade aan kabels en leidingen kunt voorkomen. De informatie is geordend per doelgroep en sluit aan op de CROW500.

Verder lezen
Akson doet 100.000ste KLIC oriëntatiemelding

Akson doet 100.000ste KLIC oriƫntatiemelding

Op maandag 25 november 2019 deed Akson de 100.000ste KLIC-oriëntatiemelding bij het Kadaster. Akson is door het Kadaster en in het bijzijn van Bouwend Nederland/KLO in het zonnetje gezet. 

Verder lezen
Voorkomen van graafschade vraagt een andere mentaliteit

Voorkomen van graafschade vraagt een andere mentaliteit

Met de houding van vandaag voorkomen we de schades van morgen niet. Dat is de boodschap die het Kabel en Leiding Overleg (KLO) en de toezichthouder Agentschap Telecom tijdens het KLO-seminar richting de sector hebben uitgesproken. De aanpak moet anders en daarom maken het KLO en Agentschap Telecom er beide werk van om het aantal graafschades structureel naar beneden te brengen. 

Verder lezen