Nieuws uit het veld
Experts van gemeenten Amersfoort, Rotterdam, Enschede, Oosterhout willen je graag helpen in het voorkomen van graafschades met C5P. Kijk wat zij te vertellen hebben.
Steeds meer aannemers, ontwerpers en initiatiefnemers oriënteren zich op de ondergrond voordat ze hun plannen definitief maken. In oktober kreeg het Kadaster een recordaantal van 19.668 oriëntatieverzoeken. Daarmee staat de teller voor dit jaar op ruim 153.000. Dit meldt Patrick Mulder, medewerker Operationeel Informatie Management van het Kadaster.
Hoe kunnen gemeenten het aantal graafschades verminderen? Die vraag legden we voor aan projectleider Jaap Batenburg en kabels- en leidingen specialist Alex Luiken van de gemeenten Enschede en Oosterhout. Zij gebruiken een speciaal door het KLO ontwikkelde app om te voldoen aan de CROW500-richtlijn. In Enschede doen ze dat voor alle projecten waarbij gegraven wordt, in Oosterhout gebruiken ze de app op proef. Wat zijn de voor- en nadelen van deze C5P-app?
Jan Koopman (64) is een expert op het gebied van graafschadepreventie bij netbeheerder Stedin. Hij zet zich binnen en buiten zijn organisatie in voor veilig graven. Over een jaar gaat hij met prepensioen, dus hoog tijd voor een interview. Wat heeft hij bereikt en wat moet er nog gebeuren? “Een mof is geen opstapje.”
Steeds meer organisaties met graafplannen dienen eerst een oriëntatieverzoek in, blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus was het aantal verzoeken 24 procent hoger dan in augustus 2021.
Vakbond HZC is als enige werknemersorganisatie lid van het Kabel en Leiding Overleg (KLO). In het vakblad De Machinist legt de bond uit waarom: “Graafschade kan leiden tot flinke kosten voor de betrokken partijen en zeer onveilige situaties. Het gaat niet alleen om de kostbaarheden die zich in de grond bevinden, maar letterlijk ook om de veiligheid van de mensen die in de ondergrond werkzaam zijn.”