Kabel -en leidingeigenaren “vrezen” de greppelfrees

3 oktober 2018

De afgelopen jaren is het gebruik van de greppelfrees in de agrarische sector flink toegenomen. Het zomaar inzetten van de greppelfrees is riskant. De agrarische bodem ligt vol met kabels en leidingen die door het gebruik van deze machine beschadigd kunnen worden. Doe daarom bij het gebruik van de greppelfrees altijd eerst een KLIC-melding bij het Kadaster. Hiermee kunnen riskante situaties worden voorkomen. 

Voorkomen van graafschade
De kabel -en leidingeigenaren, verenigd in het Platform Netbeheerders (PNBH) en het Kabel en Leidingoverleg (KLO), hebben begrip voor het gebruik van deze machines. Nico Willemsen namens het (KLO), “Bij zware buien kan de bestaande ontwatering het water vaak niet snel genoeg afvoeren. Agrariërs gaan dan over tot het frezen van geulen in hun akkers waardoor het overtollige water af kan vloeien richting het oppervlaktewater. De meeste machines kunnen ruim 70 centimeter diep frezen. Als de trekker in de natte grond wegzakt, kan algauw een diepte van ruim 1 meter of meer worden bereikt.”

Het afgelopen jaar zijn in Noord-Nederland meerdere incidenten met de greppelfrees geweest.  Willemsen: ” Wat we zien is dat agrariërs geen KLIC-melding doen bij het gebruik van de greppelfrees. Hierdoor hebben ze geen zicht op welke kabels en leidingen er in het perceel liggen. De kans op persoonlijke ongelukken is hierdoor groot. Bij een van de incidenten is een gasleiding geraakt. Dat mag in de toekomst wat mij betreft niet meer gebeuren.”

Verantwoordelijkheid van de agrariër
Het is belangrijk dat agrariërs weten waar de kabels en leidingen in hun percelen liggen. Doe daarom bij het gebruik van de greppelfrees altijd eerst een oriëntatieverzoek bij het Kadaster. Als de grondbewerking dieper gaat (of kan gaan) dan 50 centimeter dan zijn agrariërs wettelijk verplicht om een KLIC-melding te doen. Van het Kadaster ontvangt u een overzicht met netbeheerders die eigenaar van de kabels en leidingen in het perceel zijn. De netbeheerder stuurt vervolgens binnen 2 werkdagen per e-mail een link naar de benodigde informatie. Voor grondbewerkingen tot aan 50 centimeter diepte hebben agrariërs een vrijstelling van de wettelijke plicht om een KLIC-melding te doen voor mechanische grondbewerking. “Soms liggen kabels of leidingen ondieper. Bijvoorbeeld op een kopeind na het met kilverbak bol leggen van een perceel” aldus Willemsen. 

Verantwoordelijkheid van de leverancier van greppelfrezen
Ook fabrikanten en leveranciers van greppelfrezen hebben een verantwoordelijkheid om de kopers goed voor te lichten over een juist gebruik – en de gevaren van onjuist gebruik – van de greppelfrees. Zij kunnen hun klanten wijzen op: het belang van de KLIC-melding. 

Verantwoordelijkheid van kabel -en leidingeigenaren
Netbeheerders (kabel -en leidingeigenaren) hebben de wettelijke plicht om de gegevens over de ligging van kabels en leidingen actueel te houden. Deze gegevens worden aangeleverd bij het Kadaster. Bij een KLIC-melding krijgt u hierdoor altijd actuele informatie. Netbeheerders moeten ervoor zorgen dat kabels en leidingen dieper dan 50 centimeter liggen. Ook kunnen ze toezicht houden bij werkzaamheden die dieper gaan dan 50 centimeter. 

Als er sprake is van een hogedruk gasleiding dan neemt Gasunie contact op met de persoon die de KLIC-melding heeft gedaan. Ook worden er afspraken gemaakt over de werkwijze nabij de leiding. Een hogedruk gasleiding kan met piketpalen worden uitgezet of er wordt door Gasunie toezicht gehouden tijdens de werkzaamheden. 

Meer informatie over KLIC en KLIC-meldingen vindt u op: www.kadaster.nl/klic
Meer informatie over Gasunie vindt u op: https://www.gasunie.nl

Bronvermelding fotografie: www.zibo.nl

 

Overig nieuws
13.11.2019Voorkomen van graafschade vraagt andere mentaliteit 03.09.2019Save the date: Voorkomen van graafschades, een andere aanpak! 01.09.2019AT5: Aanleg van warmtenet is niet eenvoudig: ‘de grond ligt ontzettend vol’ 20.08.2019Nederlandse bodem flink op de schop 28.06.2019Gebiedsinformatie en viewers na 1 juli 2019 22.05.2019Netbeheerders starten campagne: Veilig graven in de tuin 27.04.2019Workshop: Meld afwijkende situaties 19.04.2019Flexival 2019: KLO deelt CROW500 kennis met Kahoot 17.04.2019Aantal graafschades fors toegenomen. 10.04.2019Interview: Veilig graven is een mentaliteitskwestie 29.03.2019Presentaties Nationaal Buisleidingen Platform 2019 28.03.2019De Arbiter: Ophef over verrassingen onder de grond 24.01.2019KLO spreekt op het Nationaal Buisleidingen Platform 2019 03.10.2018Kabel -en leidingeigenaren “vrezen” de greppelfrees 03.10.2018Jan Peters draagt voorzittershamer over aan Benaissa el Hammadi 29.09.2018Leestip: Graafschade: de weerbarstigheid van de praktijk 01.09.2018In de media: Jaarlijks ruim €730 miljoen schade door kabelbreuken 12.06.2018Winnaar Technische Kontakt Dagen is bekend 04.06.2018Het KLO kijkt terug op een geslaagde TKD 31.05.2018KLO lanceert de Check & Go kaart tijdens de TKD in Almere 15.05.2018Agentschap Telecom: Code oranje blijft van kracht voor graafsector 13.05.2018Kom naar de TKD en speel de Grote KLIC Kennis Quiz 02.05.2018Artikel in Boomzorg: Minder graafschade door Klic-meldingen 21.12.2017KLO film over CROW 500 nu in meer talen beschikbaar 14.12.2017Stedin komt met WION adviesbladen 03.02.2017Samenvatting CROW 500 in het Engels