Ontwerper

Graafschade voorkomen is beter dan genezen. De initiatiefnemer onderzoekt in de ontwerpfase of het ontwerp wel past in de bestaande ondergrondse infrastructuur van kabels en leidingen. Je kunt een oriëntatieverzoek bij het Kadaster doen om te zien waar kabels en leidingen liggen.

Proefsleuven

Bij twijfel is het de bedoeling dat de opdrachtgever met de netbeheerder contact zoekt. Dat kan leiden tot het graven van proefsleuven. Zo kunnen jullie goed kijken of het ontwerp past in de bestaande omgeving.

Gemeente

Ben je een gemeente die een project initieert waarbij gegraven moet worden? Je werkt dan misschien samen een ingenieursbureau. Dit bureau zou de landelijke richtlijn CROW 500 om schades aan kabels en leiding te voorkomen, moeten kennen en toepassen. Vraag er zeker naar. Voldoet het contract of bestek aan deze richtlijn voor zorgvuldig graven? Dan ben je goed op weg.

Oriënteren en inventariseren

Als initiatiefnemer of opdrachtgever heb je een verantwoordelijkheid voor zorgvuldig graven en geef je dan ook zorgvuldig opdracht. Dit houdt in dat jij de feitelijke graver tijd en middelen moet verstrekken om zorgvuldig te kunnen graven. Je reserveert tijd en budget om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Vervolgens maak je een risico-inventarisatie van grondroeringen en de mogelijke beheersmaatregelen. Ook controleer je of zorgvuldig graven opgenomen is in de eisen en wensen van het project.

Bouwproces

Samengevat: je hebt zorgvuldig grondroeren in het bouwproces opgenomen en de volgende documenten beschikbaar gemaakt:

  • het uitvoeringsbesluit voor een herinrichting van een gebied;
  • het investeringsbesluit van een netbeheerder voor een aansluiting op een netwerk;
  • de standaardbedrijfsprocessen.